tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Makarony > Bolognese jak marzenie
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Bolognese jak marzenie
Czas przyrządzania: ok. 25 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • cebula pokrojona w małe kwadraciki
  • sos pomidorowy w słoiku
  • 20 g mięsa mielonego z indyka
  • ulubione przyprawy do wyboru (w tym sól i pieprz)
  • zielone listki bazylii

Mięso przyrządzamy na patelni, wrzucając je dopiero wtedy, gdy czosnek i cebula zeszklą się na rozgrzanym oleju. Mieszamy składniki delikatnie łopatką i po paru minutach dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu tak, by nie stracił na swej sprężystości. Parujący układamy na talerzach w gniazda. Na nich umieszczamy przygotowane na patelni mięso, ociekające wręcz wybornym smakiem. Szczyty dekorujemy zieloną bazylią.

Ciekawostka:

Bazylia i kawa to dwa smaki, które się nie znoszą – dlatego zaraz po zjedzeniu tego wspaniałego makaronowego dania albo tuż przed nim nie należy pić kawy.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij