Czas
przyrządzania: ok. 25 minut Liczba
porcji: 4
Składniki:
- 250
g makaronu spaghetti
- 3
łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia
- 2
ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- cebula
pokrojona w małe kwadraciki
- sos
pomidorowy w słoiku
- 20
g mięsa mielonego z indyka
- ulubione
przyprawy do wyboru (w tym sól i pieprz)
- zielone
listki bazylii
Mięso
przyrządzamy na patelni, wrzucając je dopiero wtedy, gdy czosnek i cebula
zeszklą się na rozgrzanym oleju. Mieszamy składniki delikatnie łopatką i po
paru minutach dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Makaron gotujemy według
instrukcji na opakowaniu tak, by nie stracił na swej sprężystości. Parujący
układamy na talerzach w gniazda. Na nich umieszczamy przygotowane na patelni
mięso, ociekające wręcz wybornym smakiem. Szczyty dekorujemy zieloną bazylią.
Ciekawostka:
Bazylia
i kawa to dwa smaki, które się nie znoszą – dlatego zaraz po zjedzeniu tego
wspaniałego makaronowego dania albo tuż przed nim nie należy pić kawy.
|
|