tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Makarony > Makaronowy cymes
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Makaronowy cymes
Czas przyrządzania: ok. 15 minut
Liczba porcji: 4


Składniki:
  • 250 g makaronu cienkie wstążki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • pół szklanki startego jabłka
  • pół szklanki startej marchewki
  • pół cukini pokrojonej w długie, cienkie laseczki
  • mała cebula pokrojona w piórka
  • 3 łyżki miodu, najlepiej grycznego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Zanim ugotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzimy go i ułożymy na talerzach – przyrządzamy marchewkowy cymes. Najpierw podsmażamy na oliwie marchewkę z gałką, potem dodajemy cebulę, następnie cukinię, jabłka i na koniec przyprawiamy całość miodem i masłem. Mieszamy delikatnie i nakładamy chrupiące słodkie warzywa równomiernie na parujący makaron. Mieszamy go łyżką tylko raz, z góry na dół, żeby nie zburzyć harmonii kolorów, smaku i kształtów. To danie ma pastelową barwę i smakuje wybornie z owocową sałatką, podaną przed posiłkiem.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij