Czas przyrządzania: ok. 15
minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
-
250 g makaronu cienkie wstążki
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
-
pół szklanki startego jabłka
-
pół szklanki startej marchewki
-
pół cukini pokrojonej w długie, cienkie laseczki
-
mała cebula pokrojona w piórka
-
3 łyżki miodu, najlepiej grycznego
- szczypta gałki muszkatołowej
Zanim ugotujemy makaron według instrukcji na
opakowaniu, odcedzimy go i ułożymy na talerzach – przyrządzamy marchewkowy
cymes. Najpierw podsmażamy na oliwie marchewkę z gałką, potem dodajemy cebulę,
następnie cukinię, jabłka i na koniec przyprawiamy całość miodem i masłem.
Mieszamy delikatnie i nakładamy chrupiące słodkie warzywa równomiernie na
parujący makaron. Mieszamy go łyżką tylko raz, z góry na dół, żeby nie zburzyć
harmonii kolorów, smaku i kształtów. To danie ma pastelową barwę i smakuje
wybornie z owocową sałatką, podaną przed posiłkiem.
|
|