Czas
przyrządzania: 30 min (bez pieczenia) Liczba
porcji: dowolna
Składniki:
- 20
g świeżych drożdży
- 60
g cukru
- 400-450
g mąki pszennej (typ 550 lub 500)
- 200
ml ciepłego mleka
- 80
g roztopionego masła
- 2
żółtka
- cukier
waniliowy
- sól
do smaku
- starta
skórka z 1 cytryny
- 300
g powideł śliwkowych lub truskawkowych
- masło
do blachy, masło i żółtko do smarowania bułek
Przyrządzamy
zaczyn z drożdży roztartych z odrobiną cukru i mąki i rozcieńczonych połową
ilości ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do
wyrośnętego zaczynu dodajemy rozmieszane razem masło z resztką mleka i
żółtkami. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki: mąkę, cukier, cukier
waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniatamy ciasto, które powinno rosnąć pod przykryciem
przez godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200o C. Z ciasta sklejamy
kwadratowe pączki z powidłami w środku i układamy je obok siebie na
natłuszczonej blasze – bez odstępów, żeby mogły się posklejać podczas pieczenia! Smarujemy
stopionym masłem z żółtkiem i pieczemy ok. 20-25 minut. To jest prawdziwe niebo
w gębie! Nie chce się przestać jeść.
Ciekawostka:
Powidła truskawkowe smakują wybornie. Cukier dodajemy pod koniec
smażenia, czyli po około 2 dniach – a powidła smażymy aż 3 dni, codzienie po
godzinie. Aby uzyskać piękny, czerwony kolor, dodajemy do powideł sok z
cytryny.
|
|