Czas przyrządzania: 5 min Liczba porcji: 2
Składniki:
- pół szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko z
odrobiną soli i oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie koperek lub zielona pietruszka do przybrania
Ugotowaną
kaszę wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i rozgarniamy tak, by powstały
w środku dwa puste miejsca, w które wbijamy ostrożnie jajka. Posypujemy je solą
oraz pieprzem i podgrzewamy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż jajka zetną się
w takim stopniu, w jakim lubimy najbardziej. Jeśli zależy nam na czasie, kaszę
możemy ugotować poprzedniego dnia. Po takim śniadaniu, połączonym z porcją
surowych lub ugotowanych na parze warzyw, czujemy sytość przez kilka godzin!
Ciekawostka:
Kaszę
gryczaną wytwarza się z gryki, która tak naprawdę należy do roślin rdestowatych
i ma więcej wspólnego z rabarbarem i szczawiem niż z pszenicą czy żytem. Ziarna
gryki powstają na podobnej zasadzie jak zielone pestki na truskawce.
|
|