|
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| |
|
|
Złota rybka |
|
Czas przyrządzania: ok. 15
minut Liczba porcji: 4
Składniki:
-
250 g makaronu kokardki
-
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia
-
1 rybka (mała szprotka wędzona lub anchois)
-
sól i pieprz do smaku
-
1 czerwona papryka
-
1 łyżeczka przyprawy do ryby
-
kilka pomidorków koktajlowych
-
1 łyżka listków zielonej pietruszki
-
4 zielone szparagi
-
kilka owoców ciemnego winogrona
-
10 maleńkich różyczek brokułowych
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Maleńkie różyczki z brokułów, skropione sokiem z cytryny, gotujemy kilka minut
na parze. Smażymy na oleju lub oliwie – nie dłużej niż 2 minuty – pokrojone na
3 części szparagi, posypane przyprawą do ryby, solą i pieprzem, pokrojoną w
cieniutkie paseczki czerwoną paprykę, połówki pomidorków i owoce ciemnego
winogrona. Na koniec dodajemy ugotowane różyczki. Apetyczne, gorące odsączone
kokardki – w których ukryliśmy jedną złotą rybkę – rozłożone na płaskim
talerzu, przystrajamy lśniącymi składnikami z patelni oraz świeżymi listkami
pietruszki. I to wszystko. Proste i smaczne danie jest już gotowe. Kto znajdzie
w swojej porcji złotą rybkę, może
poprosić ją o spełnienie marzenia. Złota rybka z kokardką może więcej!
|
|
|
|