tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Pieczywo i mąki > Chlebek naan
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Chlebek naan

Czas przyrządzania: 20 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 400-450 g mąki pszennej (typ 550)
  • 20 g cukru
  • łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • garść czarnuszki

Rozgrzewamy piekarnik do 220 oC, blacha też powinna być rozgrzana. Roztrzepujemy jajko i łączymy je z mlekiem. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier i sól. Teraz mleko z jajkiem wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Po kwadransie dodajemy do ciasta olej i znów wyrabiamy. Odrywamy z ciasta kawałki wielkości jajka i rozwałkujemy na placki o średnicy ok. 15 cm. Ziarna czarnuszki powinny być wwałkowane w ciasto. Kładziemy placuszki na rozgrzanej blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut – aż placki się zrumienią i pokryją bąbelkami. Chlebek naan smakuje najlepiej z potrawami z curry, ale jest też wyborny w połączeniu z daniami mięsnymi i warzywnymi.

Ciekawostka:

Radzimy dodawać czarnuszkę do każdej potrawy, bo nie sposób przecenić wartości tych aromatycznych, trochę piekących w język czarnych ziarenek.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij