Czas przyrządzania: 20 min (bez pieczenia) Liczba porcji: dowolna
Składniki:
- 400-450 g mąki pszennej (typ 550)
- 20 g cukru
- łyżka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- garść czarnuszki
Rozgrzewamy piekarnik do 220 oC, blacha też powinna być
rozgrzana. Roztrzepujemy jajko i łączymy je z mlekiem. W oddzielnym naczyniu
mieszamy mąkę, cukier i sól. Teraz mleko z jajkiem wlewamy do mąki i zagniatamy
ciasto. Po kwadransie dodajemy do ciasta olej i znów wyrabiamy. Odrywamy z
ciasta kawałki wielkości jajka i rozwałkujemy na placki o średnicy ok. 15 cm.
Ziarna czarnuszki powinny być wwałkowane w ciasto. Kładziemy placuszki na
rozgrzanej blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut – aż
placki się zrumienią i pokryją bąbelkami. Chlebek naan smakuje najlepiej z
potrawami z curry, ale jest też wyborny w połączeniu z daniami mięsnymi i
warzywnymi.
Ciekawostka:
Radzimy
dodawać czarnuszkę do każdej potrawy, bo nie sposób przecenić wartości tych
aromatycznych, trochę piekących w język czarnych ziarenek.
|
|