Czas
przyrządzania: 20 min (bez pieczenia) Liczba
porcji: dowolna
Składniki:
- 400
g mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 1850 lub 2000)
- 1
szklanka ciepłej wody
- szczypta
soli
- szczypta
kurkumy
- 2
łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 2
ząbki zmiażdżonego czosnku
Mąkę
z solą, kurkumą i olejem zagniatamy w takiej ilości ciepłej wody, aby ciasto
było gładkie, miękkie i elastyczne. Przykryte ściereczką pozostawiamy w spokoju
na godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 9 porcji i tworzymy z każdej części
jeden spłaszczony placek o średnicy ok. 12 cm. Ozdabiamy go dowolnym wzorkiem,
na przykład nakłuwając lekko widelczykiem, i smarujemy z obu stron oliwą z
czosnkiem (możemy użyć także innych zmielonych przypraw lub ziół). Smażymy na
mocno rozgrzanej patelni. Jemy pulchne i gorące, zaraz po wyjęciu z naczynia.
Chapati smakują doskonale ze świeżą surówką z warzyw – nic już więcej nie
potrzeba!
Ciekawostka:
Najpyszniejsze chapati i
chlebki naan pieką mieszkańcy Indii w specjalnym glinianym piecu w kształcie
dzbana zwanym tandoor. Taki piec opalany jest węglem drzewnym, drewnem lub
nawozem, a konserwowany liśćmi szpinaku. Temperatura pieczenia przekracza
480°C. Potrawy przygotowane w piecu mają niepowtarzalny smak i określa się je
wspólnym mianem tandoori.
|