Czas
przyrządzania: 35 min Liczba porcji: dowolna
Składniki:
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 150 g cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- 125 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek rumowy (10 kropel)
- rodzynki, migdały, orzechy lub inne bakalie do wyboru
Płatki
owsiane rumienimy lekko na suchej patelni. Gdy zaczną wydzielać zapach,
odstawiamy z ognia i studzimy. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier
waniliowy oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Płatki wsypujemy do miski,
zalewamy rozpuszczonymi składnikami, dodajemy proszek do pieczenia. Następnie
roztrzepujemy widelcem jajka i wlewamy do miski. Wrzucamy bakalie. Ze
wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do
lodówki. Z ciasta formujemy małe kulki, układamy je na blasze, lekko
spłaszczamy łyżeczką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Nie
ma lepszego przysmaku do kawy!
|
|