tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Kasze > Manna z nieba
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Manna z nieba

Czas przyrządzania: 15 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 135 g kaszy manny
  • 185 g mąki tortowej puszystej
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 80 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu i kardamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • mała esencja waniliowa

Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Banany rozgniatamy widelcem – nie mikserem! W osobnej misce łączymy mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, anyż i kardamon. W innym naczyniu ubijamy masło z cukrem, dodajemy całe jajko, potem syrop klonowy i esencję. Na koniec dodajemy do masy na przemian pulpę bananową i mąkę. Mieszamy tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Pieczemy w formie keksowej (natłuszczonej i wysypanej bułką) do 60 minut. Kroimy po wystudzeniu. To prawdziwa manna z nieba – tak pyszna, że znika ze stołu, zanim zdąży dobrze ostygnąć! Smakuje wybornie na śniadanie, z dodatkiem masła albo miodu.

Ciekawostka:

Anyż to zioło o niezwykłych właściwościach. William Turner, zielarz z XVI wieku, napisał w swojej książce, że anyż powoduje słodszy, świeższy oddech... Owady nie znoszą zapachu anyżu i dlatego nacierając twarz i ręce olejkiem anyżowym można bardzo skutecznie chronić się np. przed ukłuciami komarów.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij