Czas przyrządzania: 15 min (bez pieczenia) Liczba porcji: dowolna
Składniki:
- 135 g kaszy manny
- 185 g mąki tortowej puszystej
- 2 duże dojrzałe banany
- 80 g masła
- 3 łyżki miodu
- po 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu i kardamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 1 jajko
- mała esencja waniliowa
Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Banany rozgniatamy
widelcem – nie mikserem! W osobnej misce łączymy mąkę, kaszę, proszek do
pieczenia, anyż i kardamon. W innym naczyniu ubijamy masło z cukrem, dodajemy
całe jajko, potem syrop klonowy i esencję. Na koniec dodajemy do masy na
przemian pulpę bananową i mąkę. Mieszamy tak długo, aż składniki dobrze się
połączą. Pieczemy w formie keksowej (natłuszczonej i wysypanej bułką) do 60
minut. Kroimy po wystudzeniu. To prawdziwa manna z nieba – tak pyszna, że znika
ze stołu, zanim zdąży dobrze ostygnąć! Smakuje wybornie na śniadanie, z
dodatkiem masła albo miodu.
Ciekawostka:
Anyż to
zioło o niezwykłych właściwościach. William
Turner, zielarz z XVI wieku, napisał w swojej książce, że anyż powoduje
słodszy, świeższy oddech... Owady nie znoszą zapachu anyżu i dlatego nacierając
twarz i ręce olejkiem anyżowym można bardzo skutecznie chronić się np. przed
ukłuciami komarów.
|
|