tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Kasze > Hummus
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Hummus

Czas przyrządzania: 5 min
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego kremowego pęczaku
  • 60 ml tahiny (pasty z sezamu)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki zmielonych migdałów bez skórki

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy i posypujemy dowolną przyprawą, na przykład chilli, pieprzem lub tymiankiem. Pasta hummus smakuje wybornie z ciepłym chlebem lub razowymi paluchami. Nadaje się zarówno na osobne danie, jak i przystawkę przed obiadem albo wykwitny przysmak na przyjęciu, jedzony z surowymi warzywami.

Ciekawostka:

Klasyczny hummus jest przyrządzany z ciecierzycy (zamiast pęczaku). Potrawa ta pochodzi z Libanu bądź z Izraela.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij