Czas
przyrządzania: 5 min Liczba
porcji: 4
Składniki:
- 2
szklanki ugotowanego kremowego pęczaku
- 60
ml tahiny (pasty z sezamu)
- 4
łyżki soku z cytryny
- 3
zmiażdżone ząbki czosnku
- sól
i pieprz do smaku
- garstka
posiekanego szczypiorku
- 2
łyżki zmielonych migdałów bez skórki
Wszystkie
składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przed podaniem
polewamy odrobiną oliwy i posypujemy dowolną przyprawą, na przykład chilli,
pieprzem lub tymiankiem. Pasta hummus smakuje wybornie z ciepłym chlebem lub
razowymi paluchami. Nadaje się zarówno na osobne danie, jak i przystawkę przed
obiadem albo wykwitny przysmak na przyjęciu, jedzony z surowymi warzywami.
Ciekawostka:
Klasyczny hummus
jest przyrządzany z ciecierzycy (zamiast pęczaku). Potrawa ta pochodzi z Libanu
bądź z Izraela.
|