tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Kasze > Kuskus z warzywami
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Kuskus z warzywami

Czas przyrządzania: 20 min
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g kuskus
  • tyle gotującej wody, aby zakryła kaszę z 2 cm zapasem
  • sól, pieprz i łyża masła do smaku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 papryka pokrojona w grube paski
  • 1 por pokrojony wzdłuż w grube paski
  • mały bakłażan pokrojony w kostkę
  • tymianek i zmiażdżony czosnek do smaku

Kroimy bakłażan w kostkę, lekko solimy i czekamy, aż puści sok. Przygotowujemy warzywa i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy przyprawy i smażymy, uważając, by się nie przypaliły. Odsączamy bakłażan i dodajemy do warzyw. Zalewamy kaszę gotującą wodą zmieszaną z solą, pieprzem i masłem i odstawiamy na bok przykryte szczelnie naczynie. Gdy warzywa się zrumienią, a kasza smacznie napęcznieje,  przekładamy wszystko na talerze – tak jak lubimy: mogą być warzywa na wierzchu albo ułożone wianuszkiem naokoło kaszy. To danie smakuje doskonale z lampką czerwonego wina. 

Ciekawostka:

Bakłażan to warzywo, ktore bardzo chłonie tłuszcz. Gdybyśmy nie odsączyli z niego wody, "wypiłby" całą oliwę, wciąż dolewaną i dolewaną na patelnię...

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij