Czas
przyrządzania: 20 min Liczba
porcji: 4
Składniki:
- 300
g kuskus
- tyle
gotującej wody, aby zakryła kaszę z 2 cm zapasem
- sól,
pieprz i łyża masła do smaku
- 4
łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 1
papryka pokrojona w grube paski
- 1
por pokrojony wzdłuż w grube paski
- mały
bakłażan pokrojony w kostkę
- tymianek
i zmiażdżony czosnek do smaku
Kroimy bakłażan w
kostkę, lekko solimy i czekamy, aż puści sok. Przygotowujemy warzywa i wrzucamy
je na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy przyprawy i smażymy, uważając, by się nie
przypaliły. Odsączamy bakłażan i dodajemy do warzyw. Zalewamy kaszę gotującą
wodą zmieszaną z solą, pieprzem i masłem i odstawiamy na bok przykryte
szczelnie naczynie. Gdy warzywa się zrumienią, a kasza smacznie napęcznieje, przekładamy wszystko na talerze – tak jak
lubimy: mogą być warzywa na wierzchu albo ułożone wianuszkiem naokoło kaszy. To
danie smakuje doskonale z lampką czerwonego wina.
Ciekawostka:
Bakłażan to
warzywo, ktore bardzo chłonie tłuszcz. Gdybyśmy nie odsączyli z niego wody,
"wypiłby" całą oliwę, wciąż dolewaną i dolewaną na patelnię...
|
|