Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon:
+48 22 830 70 55
Telefon/fax:
+48 22 830 70 56
E-mail:
biuro@pfpz.pl
Świderkowa fantazja
Czas przyrządzania: ok. 15
minut Liczba porcji: 4
Składniki:
250 g makaronu świderki
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia
150 g czarnych oliwek bez pestek
szczypta tymianku
2 ząbki czosnku
150 g pomidorków koktajlowych
10 brokułowych różyczek
2 łyżki soku z cytryny
150 g pokrojonego w kostkę żółtego sera
sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy ściśle według instrukcji na
opakowaniu. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy.
Różyczki z brokułów, skropione wcześniej sokiem z cytryny, gotujemy kilka minut
na parze. Na patelni smażymy pół minuty zmiażdżony czosnek z solą i tymiankiem,
wsypujemy na chwilkę połówki pomidorków, pokrojone w krążki oliwki i kostki
sera. Delikatnie mieszamy – tylko raz. Makaron przesypujemy na duży płaski
talerz, polewamy równomiernie składnikami z patelni i przystrajamy zielonymi
różyczkami.
Świderkowa fantazja smakuje równie dobrze na zimno,
jak i na gorąco – w zależności od pory roku i... nastroju.
Ciekawostka:
Jeśli chcemy zachować soczystą zieleń brokułów, przed
gotowaniem na parze skrapiamy różyczki sokiem z cytryny.