tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Makarony > Świderkowa fantazja
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Świderkowa fantazja
Czas przyrządzania: ok. 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia
  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • szczypta tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 10 brokułowych różyczek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g pokrojonego w kostkę żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy ściśle według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy. Różyczki z brokułów, skropione wcześniej sokiem z cytryny, gotujemy kilka minut na parze. Na patelni smażymy pół minuty zmiażdżony czosnek z solą i tymiankiem, wsypujemy na chwilkę połówki pomidorków, pokrojone w krążki oliwki i kostki sera. Delikatnie mieszamy – tylko raz. Makaron przesypujemy na duży płaski talerz, polewamy równomiernie składnikami z patelni i przystrajamy zielonymi różyczkami.

Świderkowa fantazja smakuje równie dobrze na zimno, jak i na gorąco – w zależności od pory roku i... nastroju.

Ciekawostka:

Jeśli chcemy zachować soczystą zieleń brokułów, przed gotowaniem na parze skrapiamy różyczki sokiem z cytryny.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij