tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Płatki zbożowe > Pyszne krakersy jęczmienne
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Pyszne krakersy jęczmienne

Czas przyrządzania: 35 min
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 200 g płatków jęczmiennych
  • 160 g mąki tortowej
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g utartego sera cheddar
  • 4 łyżki drobno porojonych orzechów włoskich

Ugotowane, lekko gorące płatki przekładamy do malaksera. Miksujemy dodając masło orzechowe, kminek, tymianek, sól i pieprz. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę z proszkiem, wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Kiedy przestanie lepić się do rąk (możemy dodać więcej mąki), wrzucamy ser i orzechy, dalej wyrabiamy. Gdy ciasto jest już plastyczne, rozwałkujemy je na grubość ok. 0,8 mm i wycinamy kółka szklanką, dopóki nie wykorzystamy całego ciasta. Ciastka możemy ozdobić makiem albo kminkiem i wytłoczyć na powierzchni jakiś wzór. Krakersy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C przez 25 minut.

Ciekawostka:

Te krakersy – najsmaczniejsze w dniu upieczenia  – znakomicie sprawdzają się jako drugie śniadanie, w pracy i w szkole, albo jako pożywna przekąska w podróży. Z kleksem dobrego dipu, na przykład pomidorowego albo czosnkowego,  mogą stanowić wspaniałe danie na party.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij