Czas przyrządzania: 35 min Liczba porcji: dowolna
Składniki:
- 200 g płatków jęczmiennych
- 160 g mąki tortowej
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g utartego sera cheddar
- 4 łyżki drobno porojonych orzechów włoskich
Ugotowane, lekko gorące płatki przekładamy do malaksera.
Miksujemy dodając masło orzechowe, kminek, tymianek, sól i pieprz. Do
przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę z proszkiem, wyrabiamy rękami na
jednolitą masę. Kiedy przestanie lepić się do rąk (możemy dodać więcej mąki),
wrzucamy ser i orzechy, dalej wyrabiamy. Gdy ciasto jest już plastyczne,
rozwałkujemy je na grubość ok. 0,8 mm i wycinamy kółka szklanką, dopóki nie
wykorzystamy całego ciasta. Ciastka możemy ozdobić makiem albo kminkiem i
wytłoczyć na powierzchni jakiś wzór. Krakersy pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 o C przez 25 minut.
Ciekawostka:
Te krakersy – najsmaczniejsze w dniu upieczenia – znakomicie
sprawdzają się jako drugie śniadanie, w pracy i w szkole, albo jako pożywna
przekąska w podróży. Z kleksem dobrego dipu, na przykład pomidorowego albo
czosnkowego, mogą stanowić wspaniałe
danie na party.
|
|