tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Pieczywo i mąki > Bagietki francuskie
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Bagietki francuskie

Czas przyrządzania: 60 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 550) lub chlebowej (typ 750)
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody (lub niepełna szklanka mleka  z łyżeczką masła i cukru)
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody (lub mleka) i po ok. 5 min dodajemy 2,5 szklanki mąki przesianej z solą. Zagniatamy składniki wciąż posypując pozostałą mąkę – tak, by ciasto nie kleiło się do rąk i było elastyczne. Odstawiamy je pod przykryciem na 45 min w ciepłe miejsce. Znowu zagniatamy i znów odstawiamy, tym razem na 5 min. Dzielimy ciasto na 2 części. Uformowane bagietki czekają pod przykryciem na pieczenie jeszcze pół godziny, ułożone na blasze wyściełanej pergaminem oprószonym mąką kukurydzianą. Nacinamy bagietki na ukos w trzech miejscach i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 230 oC. Takie bagietki są pyszne! Smakują wspaniale z masłem i warzywną sałatką.

Ciekawostka:

Jeśli piekąc chleb lub bułki ustawimy na dnie piekarnika żaroodporne naczynie z wodą, którą w razie potrzeby będziemy uzupełniać, pieczywo nabierze cudownej wilgotności i dłużej zachowa świeżość.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij