Czas
przyrządzania: 60 min (bez pieczenia) Liczba
porcji: dowolna
Składniki:
- 3
szklanki mąki pszennej (typ 550) lub chlebowej (typ 750)
- 2,5
łyżeczki suszonych drożdży
- 1
szklanka ciepłej wody (lub niepełna szklanka mleka z łyżeczką masła i cukru)
- 1
łyżka soli morskiej
- 2
łyżeczki mąki kukurydzianej
Rozpuszczamy
drożdże w szklance ciepłej wody (lub mleka) i po ok. 5 min dodajemy 2,5
szklanki mąki przesianej z solą. Zagniatamy składniki wciąż posypując pozostałą
mąkę – tak, by ciasto nie kleiło się do rąk i było elastyczne. Odstawiamy je
pod przykryciem na 45 min w ciepłe miejsce. Znowu zagniatamy i znów odstawiamy,
tym razem na 5 min. Dzielimy ciasto na 2 części. Uformowane bagietki czekają
pod przykryciem na pieczenie jeszcze pół godziny, ułożone na blasze wyściełanej
pergaminem oprószonym mąką kukurydzianą. Nacinamy bagietki na ukos w trzech
miejscach i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 230 oC. Takie bagietki
są pyszne! Smakują wspaniale z masłem i warzywną sałatką.
Ciekawostka:
Jeśli piekąc
chleb lub bułki ustawimy na dnie piekarnika żaroodporne naczynie z wodą, którą
w razie potrzeby będziemy uzupełniać, pieczywo nabierze cudownej wilgotności i
dłużej zachowa świeżość.
|
|