Czas przyrządzania: 10 min (bez gotowania kaszy) Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- 90 g kaszy jęczmiennej
- szklanka mleka sojowego i szklanka wody do gotowania
kaszy
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 5 łyżek jasnego cukru trzcinowego
- 200 g truskawek
wersja śliwkowa:
- zamiast truskawek – 60 g suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
Gotujemy
kaszę na mleku sojowym i na wodzie przez 20 min od momentu zagotowania.
Przestudzoną przekładamy do miksera, wlewamy pozostałe mleko sojowe, dodajemy
wanilię, cukier trzcinowy i trochę truskawek. Miksujemy do uzyskania gęstej,
lśniącej konsystencji. Przekładamy do miseczek kładąc na wierzch pokrojone w
cienkie plastry truskawki. Jesienno-zimową porą przyrządzamy taki jogurt ze
śliwkami. Jęczmienny jogurt z truskawkami czy ze śliwkami to smaczne, szybkie
(kaszę można ugotować poprzedniego dnia) danie śniadaniowe. W sam raz dla
dorosłych, dla młodzieży i dla dzieci – czyli dla wszystkich! Pyszota.
Ciekawostka:
Kardamon
to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw świata. Ma bardzo ciekawy,
cytrusowy zapach i gorzkawy smak. Dodany do posiłku odświeża
oddech.
|