Opinia naukowa EFSA nt. białka mleka koziego jako źródła białka w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowlątW dniu 15/03/2012 r. Panel Naukowy EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii opublikował Opinię naukową w sprawie białka mleka koziego jako źródła białka w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt.
Podobna
ocena była dokonywana przez panel w 2004 r., jednakże z braku wystarczającej
ilości dowodów naukowych, odpowiedniość białka mleka koziego jako źródła białka
w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt nie została wówczas
potwierdzona.
W
aktualnej opinii naukowej panel EFSA stwierdza, że mleko kozie może być
odpowiednim źródłem białka do zastosowania w preparatach do początkowego i do
dalszego żywienia niemowląt, pod warunkiem spełniania przez produkt finalny
wymagań określonych w Dyrektywie 2006/141/WE w sprawie preparatów do
początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt.
Niemniej jednak, w procesie produkcyjnym należy uwzględnić różnice w składzie
występujące pomiędzy mlekiem kozim a mlekiem krowim, w szczególności dotyczące
kazein. W związku z powyższym, należy m.in. uwzględnić konieczność dodatku
odpowiednich ilości wolnych aminokwasów, tam, gdzie jest to zasadne.
Opinia jest dostępna pod
adresem http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2603.htm?WT.mc_id=EFSAHL01&emt=1
pełna lista aktualności
|