Nowe wytyczne WHO w sprawie spożycia soli i potasuW dniu 31 stycznia br. WHO opublikowało nowe wytyczne w zakresie spożycia soli oraz spożycia potasu, których celem jest zmniejszenie ryzyka chorób serca i udarów mózguZgodnie z zaleceniami WHO, osoby dorosłe powinny spożywać mniej niż dwa gramy sodu lub poniżej 5 g soli i co najmniej 3,51 mg potasu dziennie.
Do tej pory WHO rekomendowała spożywanie dwóch gramów sodu dziennie - sprecyzował w rozmowie z agencją Reuters rzecznik organizacji Gregory Hartl.
Po raz pierwszy WHO podaje wytyczne co do spożycia sodu i soli dla dzieci w zależności od ich wzrostu i wieku. Zalecenia odnoszą się do dzieci powyżej drugiego roku życia.
Obydwa raporty WHO oraz informacja prasowa WHO w tej sprawie, dostępne są na stronie WHO pod adresem http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/
pełna lista aktualności
|