Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe wytyczne WHO w sprawie spożycia soli i potasu
W dniu 31 stycznia br. WHO opublikowało nowe wytyczne w zakresie spożycia soli oraz spożycia potasu, których celem jest zmniejszenie ryzyka chorób serca i udarów mózgu

Zgodnie z zaleceniami WHO, osoby dorosłe powinny spożywać mniej niż dwa gramy sodu lub poniżej 5 g soli i co najmniej 3,51 mg potasu dziennie.

Do tej pory WHO rekomendowała spożywanie dwóch gramów sodu dziennie - sprecyzował w rozmowie z agencją Reuters rzecznik organizacji Gregory Hartl.

Po raz pierwszy WHO podaje wytyczne co do spożycia sodu i soli dla dzieci w zależności od ich wzrostu i wieku. Zalecenia odnoszą się do dzieci powyżej drugiego roku życia.

Obydwa raporty WHO oraz informacja prasowa WHO w tej sprawie, dostępne są na stronie WHO pod adresem  http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij