Badania naukowe: Wpływ diety nordyckiej na zdrowieW czasopiśmie naukowym The Journal of Nutrition wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Żywieniowe, opublikowany został artykuł na temat aspektów żywieniowych diety nordyckiej (J. Nutr. April 1, 2011 vol. 141 no. 4 639-644).
Impulsem do przeprowadzenia badań nad
wpływem diety nordyckiej na zdrowie był fakt, iż od wielu lat promowana jest
dieta śródziemnomorska ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, podczas
gdy znacznie mniejszą uwagę poświęca się nawykom żywieniowym mieszkańców innych
części Europy. Celem badania było określenie diety nordyckiej skomponowanej z
tradycyjnych produktów duńskich i jej ocena pod kątem wpływu na zdrowie.
W trakcie badania zgromadzono szczegółowe informacje
dotyczące 57,053 osób w wieku od 50 do 64 lat obejmujące m.in. styl życia,
stosowaną dietę oraz wskaźniki antropometryczne. Dane gromadzone były w okresie
12 lat.
Opracowanie danych polegało na wyznaczeniu wskaźnika
zdrowotności diety poszczególnych osób w oparciu o częstotliwość spożycia
produktów typowych dla diety nordyckiej, którym przypisywane są właściwości
prozdrowotne (m.in. ryby, chleb żytni, owsianka, kapusta, jabłka i gruszki,
warzywa korzeniowe). Następnie ww. wskaźnik został porównany ze współczynnikami
śmiertelności.
Z badania wynika, że spożycie poszczególnych produktów
przyczyniało się do spadku śmiertelności – w przypadku mężczyzn produktem o
największym znaczeniu był chleb żytni, a w przypadku kobiet – m.in. warzywa
korzeniowe.
Autorzy badania konkludując stwierdzili, iż w konstruowaniu
zaleceń żywieniowych dla poszczególnych populacji istotne jest uwzględnianie
lokalnych produktów, tradycyjnie występujących w diecie, posiadających
prozdrowotne właściwości.
Pełna treść artykułu oraz abstrakt są dostępne pod adresem: http://jn.nutrition.org/content/141/4/639.abstract
pełna lista aktualności
|