Nowelizacja Norm żywienia człowieka dla populacji polskiejInstytut Żywności i Żywienia opublikował opracowane w 2012 r. znowelizowane normy żywienia dla poluacji polskiej. Monografia została wydana na płycie CD w ramach programu zdrowotnego pt. "Narodowy Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym" finansowanego przez Ministra Zdrowia.Proponowane normy żywienia w przypadku energii i większości składników odżywczych są zgodne z normami opracowanymi w 2008 r. Wprowadzono jednak kilka istotnych zmian. Dotyczą one przede wszystkim norm na tłuszcz, błonnik pokarmowy i wodę, a także wapń i witaminę D. Pewne zmiany wprowadzono również w przypadku norm na węglowodany i jod.
Opracowanie zawiera nowe normy żywienia populacji Polski z uwzględnieniem wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego.
Normy są wykorzystywane przez ośrodki naukowe, dydaktyczn, ochrony zdrowia, przemysł spożywczy, głównie w:
-
planowaniu posiłków i diet w żywieniu indywidualnym i grup;
-
opracowywaniu diet stosowanych w różnych stanach chorobowych;
-
ocenie spożycia żywności na poziomie indywidualnym, grupowym, całej populacji;
-
opracowywaniu nowych produktów spożywczych, np. wzbogacanych;
-
procesie nauczania o zaleceniach żywieniowych.
pełna lista aktualności
|