|
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| |
|
|
Wskazówki dotyczące wyboru produktów białkowych |
|
Używaj produktów białkowych o
niskiej zawartości tłuszczu:
- Zacznij od wyboru chudych mięs i niskotłuszczowych wędlin:
- Najchudsze mięso wołowe - to wołowina
stekowa i pieczeniowa (zrazówka, wybrane części udźca, rumsztyk), polędwica,
rostbef, łopatka i mostek.
- Najchudsze mięso wieprzowe - to
polędwiczki, schab środkowy i szynka.
- Kupuj elementy kurczaka bez skóry albo
zdejmuj skórę przed przyrządzaniem.
- Najchudszymi
częściami są filety z piersi kurczaka lub indyka, bez kości i skóry.
- Do kanapek wybieraj chude mięso indycze,
wołowe, szynkę lub wędliny o niskiej zawartości tłuszczu zamiast bardziej
tłustych np. zwykłej mortadeli czy salami.
- Wątroba i
inne podroby zawierają duże ilości cholesterolu. Żółtko jajka również zawiera
bardzo dużo cholesterolu, natomiast nie zawiera go białko jajka.
- Zadbaj, żeby sposób przyrządzania nie powodował
zwiększenia zawartości tłuszczu:
- Wykrawaj cały widoczny tłuszcz z mięsa i
drobiu przed gotowaniem.
- Jeśli
dodajemy tłuszcz przy sporządzaniu posiłku, np. smażymy kurczaka na oleju lub
smażymy jaja na maśle czy margarynie, to taka obróbka kulinarna przyczynia się
do podniesienia kaloryczności posiłku. Dlatego zamiast smażenia przyrządzaj mięso, drób
i ryby opiekane, grilowane, pieczone, gotowane lub duszone.
- Odlewaj tłuszcz oddzielający się podczas
gotowania.
- Zaniechaj lub ogranicz panierowanie smażonego
mięsa, drobiu i ryb. Panierka sprawia, że potrawa bardziej nasiąka
tłuszczem.
- Przygotowuj fasolę i groch bez dodawania
tłuszczu.
- Wybieraj i sporządzaj potrawy bez
tłustych sosów i sosu z pieczenia.
- Na obiad jedz częściej ryby - wybieraj te zawierające
dużo kwasów tłuszczowych omega-3, np. łososia, pstrąga lub śledzia.
Przykładowe dania rybne:
- Stek lub filet z łososia
- Pstrąg grilowany lub pieczony
- Staraj się częściej wybierać potrawy z
nasion roślin strączkowych.
Przykładowo:
- Zasmażane tofu
- Zupa z grochu, soczewicy czy fasoli lub zupa
minestrone
- Fasolka po bretońsku
- Ciecierzyca lub fasola w sałatce
- Ryż z fasolą
- Burgery wegetariańskie i warzywne
- Wybieraj orzechy jako przekąski, stosuj je
do sałatek i dań głównych. Używaj ich zamiast mięsa i drobiu lub jako
dodatek do nich. Najbogatszym
źródłem witaminy E w tej grupie są nasiona słonecznika, migdały i orzechy laskowe.
Wybieraj te nasiona i orzechy jak najczęściej, aby wypełnić zalecenia dotyczące
spożywania witaminy E.
- Dodawaj łupane migdały do warzyw
gotowanych na parze.
- Dodawaj prażone orzechy ziemne lub
orzechy nerkowca zamiast mięsa do warzyw z patelni.
- Niskotłuszczowe lody (sorbety) lub mrożony jogurt posyp paroma
orzechami.
- Zamiast sera lub mięsa dodawaj do
zielonej sałaty orzechy laskowe lub orzechy pekan włoskie.
Na co zwracać uwagę przy czytaniu
etykiet: - Czytaj informację o wartości odżywczej sprawdzając zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych i sodu w
żywności pakowanej.
- Do przetwarzanego mięsa, np. szynki, parówek,
frankfurterek, mielonki i innych wędlin dodaje się sód (główny składnik soli
kuchennej). Sprawdzaj wykaz składników i informację o wartości odżywczej, aby
ograniczyć spożycie sodu.
- Wiele wędlin dostępnych jest w wersji
odtłuszczonej. Zapoznaj się z informacją o wartości odżywczej, aby wybrać
produkty o mniejszej zawartości tłuszczu i tłuszczów nasyconych.
|
|
|
|