tu jesteś > Porady ekspertów > Wskazówki dotyczące wyboru produktów...
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Wskazówki dotyczące wyboru produktów mlecznych
Mleko i produkty mleczne stanową jeden z ważnych elementów zbilansowanej, urozmaiconej diety, co oznacza, że powinny znaleźć się w niej różne wyroby z tej kategorii. Przy wyborze produktów mlecznych warto brać pod uwagę zawartość wapnia, składnika niezbędnego do budowy masy kostnej oraz tłuszczu, którego nadmierne spożycie może być niekorzystne. Produkty mleczne zawierają nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, dlatego spożywanie produktów o dużej zawartości tłuszczu należy kontrolować i ogólnie wybierać produkty o mniejszej zawartości tłuszczu.

Zawartość wapnia w wybranych produktach mlecznych*:

PRODUKT
MIARA DOMOWAILOŚĆ WAPNIA
[mg] w porcji
Mleko
szklanka 200 ml
240
Mleko w proszku
odtłuszczone granulowane
po przyrządzeniu
 - szklanka 200 ml
280
Jogurt naturalny
2% tłuszczu
średnie opakowanie
150 g
255
 Kefir
2% tłuszczu
 małe opakowanie
200 g
 206
Maślanka
0,5% tłuszczu
małe opakowanie
200 g
220
Ser Gouda
1 plaster
(6,5 x 8 x 0,5 cm)
= 30 g
242
Ser twarogowy tłusty
1 plaster
(5 x 9 x 1 cm)
= 70 g
62
Ser twarogowy półtłusty
1 plaster
(5 x 9 x 1 cm)
= 70 g
66
Ser twarogowy chudy
1 plaster
(5 x 9 x 1 cm)
= 70 g
67
Waniliowy serek
homogenizowany
1 opakowanie
= 200 g
170
Ser topiony
1 trójkątne opakowanie
= 50 g
184
Lody mleczne
1 kulka
= 40 g
50
Śmietana
18% tłuszczu
1 łyżka
= 15 g
15
Masło
1 płaska łyżeczka
= 5 g
0,8
* - na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.(2006): Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa


Zawartość wapnia w wybranych produktach z innych grup*:

PRODUKT
ILOŚĆ WAPNIA
[mg] w 100 g produktu
Produkty białkowe

Sardynki w oleju
330
Jajka
47
Soja, suche nasiona
240
Soczewica, suche nasiona
46
Warzywa:

Brokuły
48
Boćwina
97
Kapusta biała
67
Jarmuż
157
Buraki
41
Szczypiorek
97
Natka pietruszki
193
Nasiona i orzechy:

Migdały
239
Orzechy laskowe
186
Orzechy pistacjowe
135
Pestki słonecznika
131
Pestki dyni
43
Owoce:

Pomarańcze
33
Cytryny
40
Maliny
35
Porzeczka czarna
39
 Owoce suszone:
 
Rodzynki
78
Figi suszone
203
Daktyle suszone
70
Morele suszone
1

* - na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.(2006): Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa

Praktyczne wskazówki jak łatwo zwiększyć spożycie produktów mlecznych:

  • Uwzględnij mleko jako napój przy posiłkach.
  • Jeśli pijasz kawę ze śmietanką, zamień śmietankę na mleko lub mleko zagęszczone niesłodzone.
  • Do owsianki i płatków zbożowych zamiast wody dodawaj mleko o mniejszej zawartości tłuszczu lub jogurt.
  • Przy sporządzaniu zup-kremów (np. kremu pomidorowego) używaj mleka.
  • Jako przekąskę zjedz jogurt lub kefir.
  • Przygotuj z jogurtu dip do owoców i warzyw.
  • Przyrządzaj koktajle owocowo-jogurtowe przy użyciu blendera.
  • Na szybki deser podaj pokrojone owoce polane jogurtem naturalnym lub owocowym.
  • Zapiekanki, zupy, potrawki lub warzywa posypuj posiekanym serem o niskiej zawartości tłuszczu.
  • Zwiększając spożycie mleka i produktów mlecznych pamiętaj, aby wybierać mleko o mniejszej zawartości tłuszczu takie jak mleko 2% czy 1,5%, jogurt, kefir, twaróg chudy, zamiast tłustych serów żółtych, sera topionego czy śmietany. Ograniczysz dzięki temu spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij