Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Aby urozmaicić obiad
z grilla, proponujemy przepis na pyszne warzywa z sosem tzatziki. Mogą
one stanowić samodzielne danie, a dla mięsożerców być pysznym i
kolorowym dodatkiem do karkówki czy kiełbaski.
Składniki:
- cukinia
- brokuł
- papryka (najlepiej kolorowa – zielona, czerwona, żółta)
- kilka pieczarek
- przyprawa do grilla
- oliwa z oliwek
- jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- świeży ogórek (lub kilka mniejszych, gruntowych)
Umyte warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Posyp przyprawą do grilla,
skrop oliwą i umieść na tacce do grillowania lub zawiń w aluminiowa
folię. Grilluj aż będą miękkie i pachnące.
Do jogurtu naturalnego zetrzyj ogórka na największych oczkach. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz.
Gotowe warzywa polej sosem tzatziki.
Źródło: www.5porcji.pl
|
|