tu jesteś > Przepisy kulinarne > Warzywa i owoce > Warzywa z grilla z tzatzikami
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Warzywa z grilla z tzatzikami

Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Aby urozmaicić obiad z grilla, proponujemy przepis na pyszne warzywa z sosem tzatziki. Mogą one stanowić samodzielne danie, a dla mięsożerców być pysznym i kolorowym dodatkiem do karkówki czy kiełbaski.

Składniki:

  • cukinia
  • brokuł
  • papryka (najlepiej kolorowa – zielona, czerwona, żółta)
  • kilka pieczarek
  • przyprawa do grilla
  • oliwa z oliwek
  • jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży ogórek (lub kilka mniejszych, gruntowych)

Umyte warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Posyp przyprawą do grilla, skrop oliwą i umieść na tacce do grillowania lub zawiń w aluminiowa folię. Grilluj aż będą miękkie i pachnące.

Do jogurtu naturalnego zetrzyj ogórka na największych oczkach. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz.

Gotowe warzywa polej sosem tzatziki.

Źródło: www.5porcji.pl

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij