Spożywanie mleka i produktów mlecznych przynosi wiele korzyści zdrowotnych dzieciom oraz osobom dorosłym. Najmłodszym
dostarczają składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości. Natomiast
osoby dorosłe, których dieta jest
bogata w mleko i produkty mleczne, mogą dzięki temu zmniejszyć ryzyko ubytku
masy kostnej w późniejszym wieku. Produkty mleczne dostarczają składników odżywczych istotnych dla zdrowia, do których należą:
wysokowartościowe białko, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz D.
Korzyści zdrowotne
- Dieta bogata w mleko i produkty mleczne korzystnie
wpływa na budowę i utrzymanie masy kostnej w ciągu całego życia. Dzięki
temu może przyczyniać się do obniżenia ryzyka wystąpienia osteoporozy.
- Spożywanie produktów mlecznych jest szczególnie ważne dla zdrowia
kości w dzieciństwie i w okresie dojrzewania, kiedy budowana jest masa
kostna.
- Mleko i produkty mleczne stanowią
niezbędny element zbilansowanej diety.
- Część produktów mlecznych jest wzbogacona
w dodatkowe składniki, które należy indywidualnie dobrać do swoich
potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Składniki odżywcze
WAPŃ Wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i budowy
kości, a także do utrzymywania masy kostnej. Mleko i produkty mleczne stanowią
główne źródło wapnia, dlatego ich obecność w codziennej diecie może
wpływać korzystnie na masę kostną. Od stopnia
nasycenia kości wapniem w okresie młodzieńczym zależy osiągnięcie rezerwy
mineralnej chroniącej przed nadmierną utratą tkanki kostnej związaną z
wiekiem. Przykładowo zapotrzebowanie na wapń u młodzieży w wieku 13-15 lat
wynosi 1300 mg dziennie. Taka ilość wapnia znajduje się w:
-
niewiele ponad litrze mleka
krowiego lub maślanki
- 5 średnich opakowaniach jogurtu
(750 g)
- 1,4 kg twarogu lub sera
homogenizowanego
- ok. 160 gramów sera żółtego
Gouda
- 400 g sardynek w oleju
BIAŁKO Białko
wysokowartościowe, obecne w mleku i produktach mlecznych, stanowi źródło
aminokwasów niezbędnych, które są elementem budulcowym wszystkich tkanek
organizmu
WITAMINA
D Funkcją
witaminy D w organizmie jest utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia i fosforu,
a tym samym wspomaganie budowy kości. Dobrym źródłem tego składnika odżywczego
jest mleko, produkty mleczne oraz produkty wzbogacone w witaminę D, np. serki,
jogurty.
|
|