tu jesteś > Żywienie > Produkty mleczne > Produkty mleczne - składniki...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Produkty mleczne - składniki odżywcze i korzyści zdrowotne

Spożywanie mleka i produktów mlecznych przynosi wiele korzyści zdrowotnych dzieciom oraz osobom dorosłym. Najmłodszym dostarczają składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości. Natomiast osoby dorosłe, których dieta jest bogata w mleko i produkty mleczne, mogą dzięki temu zmniejszyć ryzyko ubytku masy kostnej w późniejszym wieku. Produkty mleczne dostarczają składników odżywczych istotnych dla zdrowia, do których należą: wysokowartościowe białko, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz D.

Korzyści zdrowotne

  • Dieta bogata w mleko i produkty mleczne korzystnie wpływa na budowę i utrzymanie masy kostnej w ciągu całego życia. Dzięki temu może przyczyniać się do obniżenia ryzyka wystąpienia osteoporozy.
  • Spożywanie produktów mlecznych jest szczególnie ważne dla zdrowia kości w dzieciństwie i w okresie dojrzewania, kiedy budowana jest masa kostna.
  • Mleko i produkty mleczne stanowią niezbędny element zbilansowanej diety.
  • Część produktów mlecznych jest wzbogacona w dodatkowe składniki, które należy indywidualnie dobrać do swoich potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.


Składniki odżywcze

WAPŃ
Wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i budowy kości, a także do utrzymywania masy kostnej. Mleko i produkty mleczne stanowią główne źródło wapnia, dlatego ich obecność w codziennej diecie może wpływać korzystnie na masę kostną. Od stopnia nasycenia kości wapniem w okresie młodzieńczym zależy osiągnięcie rezerwy mineralnej chroniącej przed nadmierną utratą tkanki kostnej związaną z wiekiem. Przykładowo zapotrzebowanie na wapń u młodzieży w wieku 13-15 lat wynosi 1300 mg dziennie. Taka ilość wapnia znajduje się w:

  • niewiele ponad litrze mleka krowiego lub maślanki
  • 5 średnich opakowaniach jogurtu (750 g)
  • 1,4 kg twarogu lub sera homogenizowanego
  • ok. 160 gramów sera żółtego Gouda
  • 400 g sardynek w oleju


BIAŁKO
Białko wysokowartościowe, obecne w mleku i produktach mlecznych, stanowi źródło aminokwasów niezbędnych, które są elementem budulcowym wszystkich tkanek organizmu


WITAMINA D
Funkcją witaminy D w organizmie jest utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia i fosforu, a tym samym wspomaganie budowy kości. Dobrym źródłem tego składnika odżywczego jest mleko, produkty mleczne oraz produkty wzbogacone w witaminę D, np. serki, jogurty.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij