Mleko
-
Każde mleko płynne:
beztłuszczowe (odtłuszczone 0%) niskotłuszczowe (0,5%) z obniżoną zawartością tłuszczu (1,5%, 2%) mleko pełne (3,2%)
- mleka o obniżonej zawartości laktozy
-
mleka bezlaktozowe
- mleko zagęszczone niesłodzone
- mleko w proszku odtłuszczone
granulowane
Desery na bazie mleka
- pudding z mleka
-
lody mleczne
Jogurty
-
Klasyczne:
naturalne owocowe
- Funkcjonalne:
probiotyczne wzbogacone np. witaminami, sterolami roślinnymi
Kefiry:
Maślanki:
|
Sery
-
twarde sery podpuszczkowe (tzw. sery żółte):
np. gouda, edamski,
ementaler, parmezan
- sery pleśniowe np. z białą lub zieloną pleśnią
-
sery miękkie twarogowe (tzw. sery białe):
chude półtłuste tłuste
Serki/twarożki homogenizowane:
Serki kanapkowe do smarowania:
Sery topione:
Ser typu „Feta”
Śmietanka
|