|
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| |
|
|
Wskazówki dotyczące spożywania przetworów zbożowych |
|
Przy posiłkach:
- Staraj się spożywać
więcej produktów pełnoziarnistych i zastępować nimi produkty rafinowane
np. jeść chleb razowy zamiast białego pieczywa, a ryż brązowy - zamiast
ryżu białego.
- Używaj produktów
pełnoziarnistych również w potrawach mieszanych, np. kaszy jęczmiennej do
zupy warzywnej lub potraw duszonych, a ciemnego ryżu - do zapiekanek.
- Eksperymentuj
zastępując mąką razową lub owsianą nawet połowę mąki pszennej używanej do
naleśników, wafli czy innych potraw mącznych. Wymaga to dodania nieco
więcej środka spulchniającego.
- Zamiast tartej bułki,
do kotletów z mięsa mielonego używaj pokruszonego chleba razowego.
- Do pieczonego
kurczaka, ryby, cielęciny lub zapiekanki z bakłażana z parmezanem spróbuj
użyć panierki z rozdrobnionych płatków owsianych lub niesłodzonych płatków
z pełnego ziarna.
- Zamiast grzanek do
sałaty lub krakersów do zupy spróbuj użyć niesłodzonych płatków zbożowych
z pełnego ziarna.
- Zamrażaj resztki
gotowanego brązowego ryżu lub jęczmienia. Można wykorzystać je później
podając po podgrzaniu jako szybki dodatek do dania głównego.
Jako przekąski:
- Stosuj jako przekąskę
gotowe do spożycia płatki z pełnego ziarna zbóż, np. zapiekane płatki
owsiane.
- Przy pieczeniu
ciastek i innych wypieków dodawaj mąki razowej lub płatków owsianych.
- Popcorn z pełnego
ziarna kukurydzy może być zdrową przekąską, jeśli dodamy jedynie niewielką
ilość soli i masła lub nie dodamy ich wcale.
Na co zwracać uwagę
czytając etykiety żywności:
- Wybierać takie
artykuły, które w pierwszej kolejności w wykazie składników na
etykiecie wymieniają składniki pełnoziarniste:
"mąka pszenna razowa"
| "ryż pełnoziarnisty" | "mąka graham"
| "dziki ryż" | "mąka pełnoziarnista/razowa" | "brązowy ryż" | | | "pełne ziarno kukurydzy" | "pełnoziarniste płatki owsiane" | "pełne ziarno owsa" |
| "pełne ziarno pszenicy" | |
- Kolor nie jest wskazówką pełnego
ziarna. Chleb może być brązowy z powodu melasy lub innych dodanych do niego
składników. Aby stwierdzić, czy produkt jest pełnoziarnisty, należy czytać
wykaz składników na etykiecie.
-
Czytaj informacje
o wartości odżywczej na opakowaniu i wybieraj produkty z wyższą
zawartością błonnika
Wskazówki dotyczące
podawania produktów pełnoziarnistych dzieciom
- Daj dziecku dobry
przykład jedząc produkty pełnoziarniste przy posiłkach oraz jako
przekąski.
- Pozwól dziecku wybrać
i pomagać w przygotowaniu posiłku z dodatkiem produktów pełnoziarnistych.
- Ucz starsze dzieci
czytania wykazu składników na opakowaniach produktów zbożowych i
przekąsek, oraz wybierania tych, które na pierwszych miejscach wykazu
składników mają wymienione pełne ziarno zbóż.
|
|
|
|