tu jesteś > Przepisy kulinarne > Warzywa i owoce > Gazpacho! Ole!
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Gazpacho! Ole!

Kiedy jest gorąco, nie mamy siły ani ochoty spędzać całego dnia w kuchni. Warto wówczas poszukać inspiracji w południowej kuchni i przekonać się do chłodnika gazpacho. Oprócz tego, że jest pyszny i orzeźwiający, ma jeszcze jedną zaletę: do jego przygotowania nie jest nam w ogóle potrzebna kuchenka, wystarczy blender lub mikser z końcówką rozdrabniającą.

Składniki:

  • kilogram dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • świeży ogórek
  • czerwona cebula
  • mała papryczka chilli
  • kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu winnego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Pomidory sparzyć i obrać. Ogórka obrać i pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek i też pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię. Dodać sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią.

Źródło: www.5porcji.pl

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij