Kiedy jest gorąco, nie mamy siły ani ochoty spędzać całego dnia w
kuchni. Warto wówczas poszukać inspiracji w południowej kuchni i
przekonać się do chłodnika gazpacho. Oprócz tego, że jest pyszny i
orzeźwiający, ma jeszcze jedną zaletę: do jego przygotowania nie jest
nam w ogóle potrzebna kuchenka, wystarczy blender lub mikser z końcówką
rozdrabniającą.
Składniki:
- kilogram dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- świeży ogórek
- czerwona cebula
- mała papryczka chilli
- kilka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć i obrać. Ogórka obrać i pokroić na kawałki. Papryki
oczyścić z pestek i też pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie
warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.
Dodać sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić.
Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować
kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią.
Źródło: www.5porcji.pl
|
|