Większość tłuszczów, jakie
spożywamy, powinna składać się z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych lub
jednonienasyconych (20% energii diety, czyli dla osoby o zapotrzebowaniu energetycznym 2000 kcal dziennie to co najmniej 400 kcal czyli 45 g tłuszczów). Oleje stanowią główne źródło tych kwasów tłuszczowych w
diecie. Wśród kwasów tłuszczowych nienasyconych pewne są określane "niezbędnymi
nienasyconymi kwasami tłuszczowymi" (NNKT), ze względu na to, że są one konieczne
dla zdrowia, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich sam wytwarzać.
Kwasy tłuszczowe nienasycone znajdujące się w rybach, orzechach i olejach
roślinnych mają korzystny wpływ na poziom "złego" cholesterolu (LDL)
w krwi. Oprócz niezbędnych kwasów tłuszczowych oleje są również źródłem witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach – w szczególności witaminy E.
Choć spożywanie pewnej ilości olejów jest konieczne dla zdrowia, są to jednak
produkty wysokokaloryczne – łyżka stołowa oleju czy tłuszczu stałego dostarcza około
100 kilokalorii. Dlatego należy ograniczać ilość spożywanego oleju tak, aby
zbilansować ogólne spożycie energii. Informacje o wartości odżywczej na
etykietach pozwolą nam dokonywać mądrych wyborów.
Zawartość kwasów tłuszczowych i cholesterolu w
poszczególnych tłuszczach:
Nazwa produktu |
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem [g] | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 [g]
|
Cholesterol [mg]
| Olej rzepakowy
| 7,1
| 58,0
| 30,3
| 10,0* | 0
| Olej słonecznikowy
| 11,1
| 19,5
| 65,1
| 0* | 0
| Olej sojowy
| 12,0
| 35,5
| 48,1
| 7,0* | 0
| Oliwa z oliwek
| 14,9
| 70,1
| 10,6
| 1,0* | 0
| Margaryna miękka, 80% tłuszczu
| 18,2
| 26,4
| 31,8
| 1,6** | 1
| Margaryna twarda, 80% tłuszczu
| 21,1
| 41,0
| 14,5
| 2,6** | 1
| Masło ekstra (minimum 82% tłuszczu)
| 54,7
| 22,4
| 1,2
| 0,4** | 248
| Słonina
| 27,6
| 46,6
| 5,8
| 1,0**
| 99
| Smalec
| 46,5
| 42,5
| 6,5
| 1,0** | 95
|
Źródło: "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw", H.Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006. * "Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda", J. Krzymański (red.), Wydawnictwo PSPO, 2009. ** "Współczesna margaryna, aspekty technologiczne i żywieniowe" K.Krygier (red.), Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2010.
|
|