Jak sądzicie - jaka zupa najlepiej (oprócz tradycyjnego chłodnika)
nadaje się na lipcowo-sierpniowe upały? Nasz typ to pyszna zupa owocowa!
Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a doskonały smak po jej
schłodzeniu z pewnością przyciągnie dzieci do stołu.
Składniki:
- 75 dkg owoców (np. truskawek, czerwonych porzeczek, wiśni, borówek, jagód)
- 250 ml soku (np. soku jabłkowego)
- 2,5 l wody
- 250 ml śmietany
- 2-3 łyżki kisielu (np. truskawkowego lub wiśniowego)
- cukier
- makaron
Ugotuj owoce w wodzie, dodając sok jabłkowy (sprawi, że zupa będzie łagodniejsza). W
osobnym naczyniu rozrób kisiel w niewielkiej ilości wody, po czym dodaj
do ugotowanych owoców i doprowadź mieszankę do wrzenia. Gdy zupa
przestygnie, doprawiamy ją śmietaną i cukrem, a do stołu podajemy z
wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego! Źródło: www.5porcji.pl
|
|