tu jesteś > Przepisy kulinarne > Warzywa i owoce > Zupa na upał
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Zupa na upał

Jak sądzicie - jaka zupa najlepiej (oprócz tradycyjnego chłodnika) nadaje się na lipcowo-sierpniowe upały? Nasz typ to pyszna zupa owocowa! Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a doskonały smak po jej schłodzeniu z pewnością przyciągnie dzieci do stołu.

Składniki:

  • 75 dkg owoców (np. truskawek, czerwonych porzeczek, wiśni, borówek, jagód)
  • 250 ml soku (np. soku jabłkowego)
  • 2,5 l wody
  • 250 ml śmietany
  • 2-3 łyżki kisielu (np. truskawkowego lub wiśniowego)
  • cukier
  • makaron

Ugotuj owoce w wodzie, dodając sok jabłkowy (sprawi, że zupa będzie łagodniejsza).
W osobnym naczyniu rozrób kisiel w niewielkiej ilości wody, po czym dodaj do ugotowanych owoców i doprowadź mieszankę do wrzenia. Gdy zupa przestygnie, doprawiamy ją śmietaną i cukrem, a do stołu podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Źródło: www.5porcji.pl

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij