3 marca 2011 r. odbyły
się warsztaty dla dziennikarzy pt. „Dodatki do żywności – fakty i mity”. Były
to trzecie warsztaty z cyklu spotkań w ramach
Pierwszej Olimpiady Dziennikarzy pt. Fakty i mity o żywności i
żywieniu”. Organizatorami Olimpiady są: Polska Federacja Producentów Żywności Związek
Pracodawców, Federacja Konsumentów, Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł
Rozlewniczy oraz Portal „Zdrowa rodzina” przy wsparciu strategicznym Makro Cash
& Carry. Patronat nad Olimpiadą objął Główny Inspektor Sanitarny Przemysław
Biliński.
Celem warsztatów było
przedstawienie dziennikarzom aktualnej i rzetelnej wiedzy z zakresu
bezpieczeństwa, jakości oraz właściwości żywieniowych wód butelkowanych. W
pierwszej kolejności głos zabrała Pani
Dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, która
przedstawiła uczestnikom najważniejsze informacje na temat roli i funkcji wody
w organizmie człowieka. Pani Dr Jarosz podkreślała, iż: „woda jest głównym składnikiem
ciała i podstawowym składnikiem pożywienia. Ze względu na pełnione przez nią w
organizmie funkcje (m.in. transportu tlenu i składników odżywczych, regulacja
ciepłoty ciała czy ułatwiania procesów trawiennych) niezbędne jest dostarczanie
jej w odpowiednich ilościach”. Zapotrzebowanie na wodę osób dorosłych
wynosi od 2,7 litra dla kobiet do 3,7 litra u mężczyzn. Głównymi źródłami wody
są napoje, w tym woda, soki i herbata dostarczające ok. 62% dziennego
spożycia, a także warzywa, owoce (18%) oraz mleko i napoje mleczne (10%). Ciekawostką
dla uczestników warsztatów był fakt, iż organizm ludzki produkuje również wodę
w trakcie przemian metabolicznych. U osób zdrowych stanowi ona od 200 do
500 ml, w zależności od wartości energetycznej pożywienia.
W dalszej części
warsztatów wystąpiła Dr Teresa Latour
z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny, która
m.in. omówiła klasyfikacja wód ze względu na pochodzenie i stopień
mineralizacji, właściwości dietetyczne
poszczególnych rodzajów wód oraz oznakowanie wód butelkowanych. Dr Latour zwracała
uwagę na różnice, jakie występują pomiędzy wodą wodociągową a wodami
opakowanymi
i podkreślała, iż: „w przeciwieństwie do wody wodociągowej, wody butelkowane pochodzą
zawsze z zasobów podziemnych i charakteryzuje je pierwotna czystość pod
względem chemicznym i mikrobiologicznym. Ta pierwotna czystość wód naturalnych
oznacza, że w wodzie brak jest jakichkolwiek substancji chemicznych,
mineralnych czy organicznych, jak również mikroorganizmów, których pochodzenie
nie jest związane ze środowiskiem geologicznym”. Dodatkowo Dr Latour zaznaczała, iż: „doprowadzanie
wody wodociągowej do odbiorców systemem wodociągów, czasem na znaczne
odległości, po uprzednim chlorowaniu lub dezynfekcji innymi metodami, wpływa
niekorzystnie na jej jakość. Wody butelkowane są rozlewane przy ujęciu, co
gwarantuje ich naturalność”.
W części praktycznej uczestnicy warsztatów, pod
kierunkiem Managera
Centrum Szkoleniowego MAKRO HoReCa Center – Pana Grzegorza Kazubskiego, mieli
możliwość przyrządzenia potraw z owoców morza.
Materiały do pobrania:
|