Ruszyła Pierwsza Olimpiada Dziennikarzy pt „ Fakty i mity o żywności i żywieniu”Polska
Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, wspólnie z
Federacją Konsumentów oraz Portalem „Zdrowa rodzina”, rozpoczęły
Pierwszą Olimpiadę Dziennikarzy pt. Fakty i mity o żywieniu”. Partnerem
strategicznym warsztatów jest Makro Cash & Carry.
Celem
Olimpiady jest dostarczenie mediom rzetelnej wiedzy dotyczącej miedzy innymi: bezpieczeństwa żywności, znakowania produktów
żywnościowych, dodatków do żywności, odpowiedzialności producentów. Olimpiada
składa się z cyklu czterech warsztatów tematycznych dotyczących żywności i
żywienia połączonych z praktyczną nauką gotowania (fun cooking).
Ukoronowaniem Olimpiady, będzie konkurs wiedzy
dla dziennikarzy. Organizatorzy przewidzieli dla zwycięzców wiele cennych
nagród w tym ipady, laptopy oraz nowoczesny sprzęt AGD.
Pobierz formularz zgłoszeniowy udziału w Olimpiadzie
Uczestnicy Olimpiady będą mieli okazję wyjaśnić
bezpośrednio z najlepszymi ekspertami
renomowanych ośrodków naukowych oraz instytucji kontrolujących żywność, szereg
najczęściej pojawiających się w mediach wątpliwości, takich jak między innymi:
czy stosowane w żywności dodatki są bezpieczne, kto odpowiedzialny jest za
bezpieczeństwo żywności, czy producenci są bezkarni, jakie informacje powinny
być umieszczone na opakowaniach żywności, czy procesy technologiczne wpływają
na jakość żywności, na czym polega wzbogacanie żywności, jakie prawa ma
konsument i wiele innych.
Olimpiada „Fakty i mity o żywności” została
objęta honorowym patronatem przez Głównego Inspektora Sanitarnego, Przemysława Bilińskiego, który
stwierdził: „Za niezwykle ważną uważam jak najszerszą edukację dotyczącą
bezpieczeństwa żywności i właściwego żywienia. Edukację, która nie tylko
obejmuje Konsumentów, ale również dziennikarzy, jako osoby w dużej mierze
współdecydujące o poziomie wiedzy Konsumentów w tym zakresie”….
Małgorzata
Niepokulczycka
– Prezes Federacji Konsumentów, współorganizatora warsztatów zaznaczyła: „Wspólna inicjatywa organizacji konsumentów
i organizacji producentów, mająca na celu podniesienie wiedzy, co do zasad
jakie rządzą produkcją i obrotem najczęściej kupowanych dóbr, to doskonały
przykład współdziałania dla dobra publicznego”…
„Pełną odpowiedzialność za wprowadzony do
obrotu produkt żywnościowy ponosi zawsze producent. Jest on zobowiązany do
spełnienia wszystkich, nawet najbardziej rygorystycznych zasad wynikających z
litery polskiego i europejskiego prawa. Zasady te obejmują nie tylko
bezpieczeństwo żywności, ale również znakowanie produktu, substancje dodatkowe,
komunikację marketingową i wiele innych kluczowych dla Konsumentów. Naczelną
zasadą jest, że wprowadzana do obrotu żywność musi być bezpieczna, a konsument
nie może być wprowadzany w błąd” – mówi
Andrzej Gantner – dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Cykl warsztatów przygotowujących do
Olimpiady, obejmuje cztery spotkania dla dziennikarzy poświęcone kolejno:
- znakowaniu
żywności – 1 grudnia 2010
- substancjom
dodatkowym – 27 stycznia 2011
- wodom
butelkowym 3 marca 2011
- systemowi
bezpieczeństwa żywności – 15 kwietnia 2011
oraz
cztery warsztaty fun cooking w tych samych terminach: kuchnia makrobiotyczna,
ryby, owoce morza, polskie tradycyjne potrawy.
Finał Pierwszej Olimpiady
Dziennikarzy „Fakty i mity o żywności i żywieniu” odbędzie się w dniu 12 maja 2011.
Dodatkowych informacji udziela:
Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny
Polskiej Federacja Producentów Żywności, tel. (22) 830 70 55, tel. kom
608 392 697, e-mail: biuro@pfpz.pl
Informacje organizacyjne:
Angele Redzicka – Agencja Artim
Zdrowa Rodzina, tel 22392 82 61, e-mail: angele.redzicka@artim.biz
|