15 kwietnia miało miejsce czwarte spotkanie w ramach serii warsztatów
dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o żywności i żywieniu”. Było to
ostatnie z cyklu spotkań przygotowujących do Pierwszej Olimpiady
Dziennikarzy i dotyczyło kwestii bezpieczeństwa i jakości żywności.
Organizatorami Olimpiady
są: Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Federacja
Konsumentów, Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy oraz Portal „Zdrowa
rodzina” przy wsparciu strategicznym Makro Cash & Carry. Patronat nad
Olimpiadą objął Główny Inspektor Sanitarny Przemysław Biliński. Patronem
honorowym warsztatów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności był Główny Inspektor
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – Stanisław Kowalczyk.
W trakcie warsztatów uczestnicy mieli niepowtarzalną
okazję wyjaśnienia wszelkich wątpliwości z zakresu bezpieczeństwa i jakości
żywności bezpośrednio z osobami odpowiedzialnymi za kierowanie najważniejszymi
instytucjami działającymi w ramach urzędowej kontroli na rynku produktów
żywnościowych – Głównym Inspektorem Sanitarnym oraz Głównym Inspektorem Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W
pierwszej kolejności głos zabrał Minister Przemysław Biliński – Główny
Inspektor Sanitarny, który w swoim wystąpieniu pt. Kto gwarantuje, a kto kontroluje
bezpieczeństwo żywności w Polsce?, przedstawił obecnie obowiązujące wymagania w
zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności znajdującej się w obrocie w
kontekście działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto Minister
Biliński poruszył również kwestię odpowiedzialności producenta za produkt i
związanych z tym sankcji karnych. Jak podkreślał Minister Biliński, „bezpieczeństwo
żywności stanowi jeden z priorytetów polityki żywieniowej i zajmuje centralne
miejsce w obszarze ochrony zdrowia publicznego. W Polsce problematykę
bezpieczeństwa żywności reguluje ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (Dz.U z 2006, Nr 171, poz. 1225, z późn. zm). Ustawa ma charakter ramowy, reguluje
w sposób kompleksowy warunki konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności
na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego ,,od pola do stołu”.
Na poziomie Unii
Europejskiej, ramowym aktem prawnym dotyczącym bezpieczeństwa żywności jest rozporządzenie nr 178/2002 Parlamentu
Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i
wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd do spraw
Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w sprawie bezpieczeństwa
żywności. Zgodnie z naczelną zasadą
zawartą w tym rozporządzeniu, środek spożywczy jest uznawany za niebezpieczny,
gdy jest on szkodliwy dla zdrowia oraz nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
Środek taki nie może być wprowadzany na rynek. Jak podkreślał Minister
Biliński, „jakość żywności obecnej na rynku może się różnić, jednakże każdy
produkt żywnościowy dostępny w obrocie musi spełniać kryterium bezpieczeństwa”.
Ww. rozporządzenie
ustanawia również nadrzędną zasadę zapewnienia bezpieczeństwa żywności, zgodnie
z którą całkowita odpowiedzialność za
bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego. To przedsiębiorcy
działający na rynku spożywczym zapewniają, na wszystkich etapach produkcji,
przetwarzania i dystrybucji, zgodność żywności z wymogami prawa żywnościowego i
kontrolowanie przestrzegania tych wymogów. W tym kontekście Minister Biliński
podkreślał, że „organy urzędowej kontroli żywności nie ponoszą odpowiedzialności za bezpieczeństwo
produktów. Organy te kontrolują jedynie przestrzeganie prawa przez wszystkich
przedsiębiorców działających na rynku żywności”.
W dalszej kolejności
głos zabrał Minister Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych, kierujący inspekcją sprawującą nadzór nad jakością handlową artykułów
rolno-spożywczych w produkcji i obrocie,
w tym wywożonych za granicę oraz przeprowadzającą w tym zakresie kontrole
graniczne artykułów przywożonych spoza krajów UE. Jak podkreślał Minister
Kowalczyk, „jakość handlowa to cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące jego
właściwości organoleptycznych,
fizykochemicznych oraz wymagania dotyczące prezentacji i oznakowania”. W szczególności, działaniom inspekcji podlegają produkty żywnościowe, dla których wymagania jakościowe regulują
przepisy (są to przetwory mleczne, wyroby czekoladowe i kakaowe, miód, świeże
owoce i warzywa, soki i nektary owocowe, dżemy i galaretki, ekstrakty kawy i
cykorii, oliwa z oliwek czy napoje spirytusowe i wyroby winiarskie). W
przypadku tych produktów IJHARS sprawdza w pierwszej kolejności zgodność produktów
z obowiązującymi przepisami. Jednakże również produkty żywnościowe, dla których
brak jest obligatoryjnych przepisów są poddawane kontroli (wędliny, pieczywo,
makarony, napoje bezalkoholowe, przetwory zbożowe, wyroby garmażeryjne oraz
przyprawy). W tym wypadku IJHAR-S sprawdza zgodność produktu z deklaracją
producenta.
W dalszej kolejności Minister Kowalczyk mówił o regulacjach prawnych
dotyczących żywności zafałszowanej, które zostały wprowadzone do polskiego
prawa żywnościowego w 2008 r. Zgodnie ze słowami Ministra Kowalczyka, „Żywność zafałszowana to produkty o składzie
niezgodnym z przepisami, w których dokonano zmian, aby ukryć ich rzeczywisty
skład lub właściwości”. Przewidywane w przepisach sankcje karne
za wprowadzanie
do obrotu żywności zafałszowanej mogą osiągnąć wysokość do 10% przychodu
za
rok poprzedni
(nie mniej niż 1 000 zł.), z kolei za wprowadzanie do obrotu żywności o
niewłaściwej jakości handlowej – maksymalna wysokość kary to 5-krotność
wartości uzyskanej korzyści majątkowej (nie mniej niż 500
zł.) Dotychczas opublikowano 247
decyzji dotyczących 120 przedsiębiorców fałszujących żywność
Upublicznione
informacje dotyczą głównie produktów zbożowych, przetworów mięsnych,
makaronów
i ryb. Jednakże jak podkreślał Minister Kowalczyk, „z przeprowadzanych dotychczas kontroli
wynika, że zdecydowana większość żywności
wprowadzanej do obrotu spełnia wymagania przewidziane w obowiązujących
przepisach i jedynie pewna część producentów żywności narusza przepisy w
zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych”.
W związku z nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi, w części
praktycznej uczestnicy warsztatów, pod kierunkiem Managera Centrum
Szkoleniowego MAKRO HoReCa Center – Pana Grzegorza Kazubskiego, mieli możliwość
przyrządzenia tradycyjnych potraw świątecznych – żurku oraz baby ziemniaczanej.
Materiały do pobrania:
|