Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Dla Prasy > Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały > Warsztat 1 - Znakowanie produktów żywnościowych

Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Warsztat 1 - Znakowanie produktów żywnościowych
Warsztat 2 - Dodatki do żywności
Warsztat 3 - Wody butelkowane
Warsztat 4 - Jakość i bezpieczeństwo żywności
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Warsztat 1 - Znakowanie produktów żywnościowych
W trakcie pierwszych warsztatów (1 grudnia 2010 r.) poświęconych znakowaniu produktów żywnościowych, przedstawiono  obowiązujące przepisów prawa żywnościowego  i sposób w jaki  regulują one zakres informacji, które muszą zostać zamieszczone na opakowaniach produktów żywnościowych. Oznakowanie produktów żywnościowych musi zawierać informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka, obejmujące w szczególności nazwę, pod którą produkt jest wprowadzany do obrotu oraz inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie produktu od innych środków spożywczych.

Co równie istotne, przepisy prawa żywnościowego określają również warunki, jakie musi spełniać sposób oznakowanie żywności. Zgodnie z wymogami oznakowanie produktów żywnościowych:
  • musi być zrozumiałe dla konsumenta;
  • musi być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu na opakowaniu;
  • nie może wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności co do charakterystyki produktu (w tym jego nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji);
  • nie może przypisywać produktowi działania lub właściwości, których nie posiada;
  • nie może sugerować, że produkt posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne produkty posiadają takie właściwości (np. olej roślinny nie zawierający cholesterolu);
  • nie może przypisywać produktowi żywnościowemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia.
Naukę gotowania według zasad makrobiotyki prowadzili Kornelia Westergaard z MacroBios Bar oraz Manager Centrum Szkoleniowego Makro HoReCa Center - Grzegorz Kazubskiego.


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij