|
Warsztat 1 - Znakowanie produktów żywnościowych |
W
trakcie pierwszych warsztatów (1 grudnia 2010 r.) poświęconych znakowaniu
produktów żywnościowych, przedstawiono
obowiązujące przepisów prawa żywnościowego i sposób w jaki regulują one zakres informacji, które muszą
zostać zamieszczone na opakowaniach produktów żywnościowych. Oznakowanie produktów żywnościowych musi
zawierać informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka,
obejmujące w szczególności nazwę, pod którą produkt jest wprowadzany do obrotu
oraz inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie produktu od innych
środków spożywczych.
Co
równie istotne, przepisy prawa żywnościowego określają również warunki, jakie musi spełniać sposób
oznakowanie żywności. Zgodnie z wymogami oznakowanie produktów
żywnościowych:
- musi być
zrozumiałe dla konsumenta;
- musi być
wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu na
opakowaniu;
- nie może
wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności co do charakterystyki
produktu (w tym jego nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości,
trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub
produkcji);
- nie może
przypisywać produktowi działania lub właściwości, których nie posiada;
- nie może
sugerować, że produkt posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie
podobne produkty posiadają takie właściwości (np. olej roślinny nie
zawierający cholesterolu);
- nie
może przypisywać produktowi żywnościowemu właściwości zapobiegania chorobom lub
ich leczenia.
Naukę
gotowania według zasad makrobiotyki prowadzili Kornelia Westergaard z MacroBios
Bar oraz Manager Centrum Szkoleniowego Makro HoReCa Center - Grzegorz
Kazubskiego.
|
|