|
|
System GDA wg dotychczasowych zasad |
|
|
|
|
|
|
|
Deklaracja składników odżywczych |
-
-
-
W przypadku deklarowania na opakowaniu informacji nt. równoważnika soli należy podać zarówno zawartość sodu, jak i zawartość soli obliczoną wg wzoru: 2,5 x wartość liczbowa zawartości sodu.
-
W przypadku żywności i napojów wymagających przygotowania przed spożyciem tj. produkty odwodnione lub koncentraty, informacje o wartości odżywczej powinny być podawane z uwzględnieniem stanu przygotowania produktu, zgodnie z instrukcjami na etykiecie - zobacz przykład.
-
Opakowania małe lub o nietypowych kształtach powinny podawać, o ile to możliwe, informacje o wartości odżywczej w zakresie energii (ilości kilokalorii), białka, węglowodanów i tłuszczy (tj. deklaracja dot. Grupy nr 1 składników odżywczych) - zobacz przykład.
-
Szczególnie małe opakowania sprzedawane pojedynczo, powinny, o ile to możliwe, zawierać odniesienia do alternatywnych źródeł informacji o wartości odżywczej produktu, na przykład, zawierając informację odsyłającą konsumenta do strony internetowej lub linii informacyjnej dla konsumentów.
-
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA może nie mieć zastosowania do produktów, których wartość odżywcza jest mała lub w ogóle nie istnieje np. zwyczajna (niearomatyzowana, niesłodzona, bez dodatkowych składników) kawa, herbata lub woda, oraz zioła i przyprawy.
-
Konsumentowi należy dostarczyć informacje w sposób dostępny i zrozumiały:
-
o ile to możliwe należy posługiwać się zestawieniami tabelarycznymi, aby ułatwić konsumentowi czytanie informacji. Tekst pisany w sposób ciągły należy stosować tylko w przypadku małych etykiet.
-
o ile to możliwe należy osiągnąć jak największą czytelność, stosując kontrastowe kolory oraz czcionkę łatwą do czytania.
|
|
|
|
|
|
|
|