|
|
System GDA wg dotychczasowych zasad |
|
|
|
|
|
|
|
Informacje o wartości odżywczej jednej porcji |
-
Obowiązek producenta stanowi określenie wielkości porcji dla artykułu spożywczego lub napoju.
-
Wielkość porcji powinna zawierać ilość produktu, co do której można słusznie się spodziewać, że zostanie jednorazowo spożyta.
-
W przypadku gdy jest to uzasadnione z punktu widzenia przejrzystości informacji dostarczanej konsumentowi, wielkość spożywanej ilości, bądź porcji powinna być opisana nie w jednostkach metrycznych, lecz w postaci miar stosowanych w gospodarstwie domowym, obok podanej informacji na temat masy/ilości produktu: np. 2 herbatniki (60g) - zobacz przykład.
-
Artykuły spożywcze, w tym napoje, które są pakowane w ilościach, które prawdopodobnie zostaną spożyte jednorazowo, powinny zawierać na etykiecie informacje dotyczące wartości odżywczej całej zawartości opakowania.
-
W przypadku gdy na etykiecie nie ma wystarczającej ilość miejsca, aby podać pełne informacje o wartości odżywczej jednej porcji produktu, należy odesłać konsumenta np. do strony internetowej lub linii informacyjnej dla konsumentów, gdzie można uzyskać taką informację.
|
|
|
|
|
|
|
|