Referencyjne wartości GDA to wartości, na których należy się opierać przy wdrażaniu systemu GDA.
Do celów znakowania żywności oraz w celu zwalczania nadmiernego spożycia, szczególnie w grupie osób z niskim zapotrzebowaniem na energię uzgodniono, że obecnie stosowane wartości GDA dla kobiet powinny być stosowane dla wszystkich osób dorosłych. Takie rozwiązanie również pozwoli uniknąć dezorientacji z powodu zastosowania nowych wartości bazujących na uśrednionych wartościach GDA dla mężczyzn i kobiet.
Składnik odżywczy |
Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) - wartości proponowane dla kobiet* |
Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) - wartości proponowane dla mężczyzn |
Wartość energetyczna |
2000 kcal |
2500 kcal |
Białko |
50 g |
60 g |
Węglowodany |
270 g |
340 g |
Tłuszcz |
nie więcej niż 70 g |
nie więcej niż 80 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
nie więcej niż 20 g |
nie więcej niż 30 g |
Błonnik |
25 g |
25 g |
Sód (sól) |
nie więcej niż 2,4 g (6 g) |
nie więcej niż 2,4 g (6 g) |
Cukry |
nie więcej niż 90 g |
nie więcej niż 110 g |
- w tym cukry dodane |
nie więcej niż 50 g |
nie więcej niż 62,5 g |
* Wartości po uzgodnieniach z Instytutem Żywności i Żywienia
|