Home System RWS wg nowych zasad KONTAKT  
START System GDA wg dotychczasowych zasad DOBROWOLNY PROGRAM ZNAKOWANIA WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ GDA Podstawowe elementy Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywczą GDA Szczegółowe wytyczne do wdrożenia systemu GDA
System GDA wg dotychczasowych zasad
 
 
 
 
 
 
 
 
Oblicz GDA dla twojego produktu
Szczegółowe wytyczne do wdrożenia systemu GDA

Bazując na przyjętej polityce firmy i/lub dostępnej ilości miejsca na etykiecie, producenci powinni zdecydować o podaniu informacji żywieniowej dla składników odżywczych wg. Grupy nr 1 lub wg. Grupy nr 2 z tyłu opakowania.

Jeśli podawana jest informacja żywieniowa dla Grupy nr 2, należy dodatkowo umieścić informacje o Wskazanym Dziennym Spożyciu (GDA) dla energii (kilokalorie) i dla 4 składników odżywczych, które są uznawane jako ważne z punktu widzenia zdrowia, przedstawiając je w następującej kolejności: cukry, tłuszcz, kwasy tłuszczowe  nasycone, sód/sól.
Jeśli podawana jest informacja żywieniowa dla Grupy 1, należy dodatkowo umieścić informacje o Wskazanym Dziennym Spożyciu (GDA) dla energii (kilokalorie) i dla tłuszczu.

  • Producent może podać informację o Wskazanym Dziennym Spożyciu pozostałych składników odżywczych, zależnie od produktu, jeśli CIAA określiła wartości GDA dla tych składników, np. dla błonnika.

  • Informacje o Wskazanym Dziennym Spożyciu soli/ekwiwalentu soli mogą być podawane w stosownych przypadkach.

  • Indywidualne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia powinny być:

      • oparte na wartości odżywczej jednej porcji produktu, 
      • wyrażone jako procent Wskazanego Dziennego Spożycia określonego dla danego składnika odżywczego,

  • Informacje na temat Wskazanego Dziennego Spożycia dla danego składnika odżywczego należy podawać na etykiecie lub za pośrednictwem materiałów edukacyjnych, w tym stron internetowych.

  • Aby zapewnić jednolitą komunikację z konsumentem w podawaniu informacji na etykietach artykułów żywnościowych należy stosować wartości referencyjne Wskazanego Dziennego Spożycia ustalone przez CIAA. 

  • Jeśli na etykiecie jest wystarczająca ilość miejsca, informacjom dotyczącym GDA powinno towarzyszyć stwierdzenie, że indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników.
    Dodatkowo można umieścić następującą informację (przykładowe brzmienie): *%GDA= % Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej  na poziomie 2000 kcal/dzień.

     
  •  Jeśli na etykiecie jest wystarczająca ilość miejsca, rekomendowane jest podawanie całkowitych (referencyjnych) wartości GDA. Jeśli ze względu na ograniczenie powierzchni nie jest możliwe umieszczanie tych wartości, sugeruje się wskazywanie alternatywnych źródeł informacji o całkowitych wartościach GDA (link do strony internetowej, broszura itp.).

  • Informacje graficzne o wartościach RDA (Zalecane Dzienne Spożycie - ZDS) dla witamin i/lub składników mineralnych odnoszące się do danego produktu mogą być podawane na etykietach, jednak z użyciem innych stylów graficznych niż style ustalone dla GDA (program nie obejmuje witami8n i składników mineralnych).

  • Wartości Wskazanego Dziennego Spożycia podane na etykiecie artykułu żywnościowego powinny odnosić się do zapotrzebowania przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Uzgodnione Wartości Wskazanego Dziennego Spożycia są to wartości ustalone przez organizację CIAA dla kobiet:

      • Wartość energetyczna 2000 kcal (ilość kalorii)
      • Białko 50 g
      • Węglowodany 270 g
      • Cukry - nie więcej niż 90 g
      • Tłuszcze - nie więcej niż 70 g
      • Kwasy tłuszczowe nasycone - nie więcej niż 20 g
      • Błonnik pokarmowy 25 g
      • Sód (sól) - nie więcej niż 2.4 g (6 g)

  • Należy unikać stosowania kolorów zielonego, pomarańczowego lub czerwonego do podkreślenia wartości odżywczej poszczególnych wartości Wskazanego Dziennego Spożycia. Szczegółowe informacje odnośnie kolorystyki ikon GDA dostępne są tutaj.
CMS by - WEB interface 2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij