Publikacje/Raporty
Rekomendacje Rady:
Publikacje Rady:
Stanowiska legislacyjne Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor Żywności Wysokiej Jakości:
- Stanowisko w przedmiocie zmian do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej
- Stanowisko dotyczące projektu Rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie kwalifikacji
osób prowadzących czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej
produkcji roślin oraz wzoru certyfikatu poświadczającego stosowanie
integrowanej produkcji roślin z dnia 21 kwietnia 2022 r.
- Stanowisko odnośnie do proponowanych zmian w zakresie przepisów dotyczących praktyk absolwenckich
- Stanowisko w przedmiocie Krajowego Funduszu Szkoleniowego
- I stanowisko (tabela) oraz II stanowisko w sprawie projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych
- odnośnie do Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 sierpnia 2019 r. w sprawie warunków, jakie musi spełnić osoba ubiegająca się o uzyskanie dyplomu zawodowego albo dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe (Dz.U. z 2019 r. poz. 1731) – możliwości zmiany tabeli, w celu połączenia niektórych kwalifikacji, a w konsekwencji zmniejszenia liczby egzaminów i uelastycznienia obowiązujące obecnie regulacji
- odnośnie do proponowanych zmian w zakresie finansowania przygotowania zawodowego młodocianych
- odnośnie do proponowanych zmian regulacji dotyczących przygotowania zawodowego dorosłych
- odnośnie proponowanych zmian Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07 sierpnia 2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej zastosowania (Dz.U.2018.227)
- uzupełniające stanowisko z dnia 15 listopada 2021 roku dot. praktycznej nauki zawodu
- odnośnie do proponowanych zmian rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i ich wynagradzania (Dz. U. z 2018 r. poz. 2010 oraz z 2019 r. poz. 1636)
- dotyczące rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 22 lutego 2019 r. w sprawie praktycznej nauki zawodu
- dotyczące inicjatywy pn. „Umiejętności osób dorosłych – indywidualne rachunki szkoleniowe: narzędzie służące poprawie dostępu do szkoleń”
- dotyczące projektu pt. Mikrokwalifikacje – więcej możliwości uczenia się przez całe życie i szans na zatrudnienie
Newsletter informacyjny Sektorowej Rady ds. Kompetencji –
Sektor Żywności Wysokiej Jakości:
- XII newsletter - listopad 2022 r.
- XI newsletter - wrzesień 2022 r.
- X newsletter - czerwiec 2022 r.
- IX newsletter - marzec 2022 r.
- VIII newsletter - grudzień 2021 r.
- VII newsletter - wrzesień 2021 r.
- VI newsletter - czerwiec 2021 r.
- V newsletter - kwiecień 2021 r.
- IV newsletter - grudzień 2020 r.
- III newsletter - wrzesień 2020 r.
- II newsletter - lipiec 2020 r.
- I newsletter - maj 2020 r.
Monitoring legislacyjny:
- Lipiec-wrzesień 2022 r.
- Maj-czerwiec 2022 r.
- Styczeń-kwiecień 2022 r.
- Październik-grudzień 2021 r.
- Czerwiec-lipiec 2021 r.
- Kwiecień-maj 2021 r.
- Grudzień 2020 r. oraz styczeń-marzec 2021 r.
- październik-listopad 2020 r.
Raport z wynikami I edycji Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II w branży żywności wysokiej jakości - dostępny na stronie www.parp.gov.pl
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.