Grupy robocze
Grupa robocza ds. badań kompetencji w Sektorze
Grupa robocza ds. badań kompetencji w Sektorze ma za zadanie:
1) przygotowywanie informacji o działalności grupy na posiedzenia Rady;
2) określanie obszarów badawczych odnoszących się do kompetencji w Sektorze, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji pracowników znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy, w tym powyżej 50 roku życia lub o niskich kwalifikacjach;
3) zlecanie badań dotyczących pkt 1;
4) przygotowanie raportu wyjściowego „Kompetencje w branży spożywczej” stanowiący zestawienie obecnej sytuacji w branży spożywczej, przegląd statystyczny i piśmiennictwa krajowego oraz międzynarodowego – analizy literatury światowej w kontekście przezwyciężania niedopasowania kompetencyjnego szczególnie wśród pracowników w najtrudniejszej sytuacji, w tym w wieku powyżej 50 lat i pracowników o niskich kwalifikacjach;
5) przeprowadzenie seminariów, w ramach których opracuje wytyczne do badania SBKL (raport) w tym określenie obszarów badawczych, narzędzi do badania, interpretacji wyników na potrzeby Sektora;
6) przygotowanie rekomendacji dla Agencji obejmujących potrzeby badawcze Sektora;
7) prowadzenie monitoringu potrzeb kwalifikacyjno-zawodowych pracodawców Sektora, w tym sposób prognozowania zapotrzebowania na kompetencje w Sektorze, ze wskazaniem inteligentnych specjalizacji, we współpracy z Ekspertem ds. współpracy pracodawców z edukacją.
1) przygotowywanie informacji o działalności grupy na posiedzenia Rady;
2) określanie obszarów badawczych odnoszących się do kompetencji w Sektorze, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji pracowników znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy, w tym powyżej 50 roku życia lub o niskich kwalifikacjach;
3) zlecanie badań dotyczących pkt 1;
4) przygotowanie raportu wyjściowego „Kompetencje w branży spożywczej” stanowiący zestawienie obecnej sytuacji w branży spożywczej, przegląd statystyczny i piśmiennictwa krajowego oraz międzynarodowego – analizy literatury światowej w kontekście przezwyciężania niedopasowania kompetencyjnego szczególnie wśród pracowników w najtrudniejszej sytuacji, w tym w wieku powyżej 50 lat i pracowników o niskich kwalifikacjach;
5) przeprowadzenie seminariów, w ramach których opracuje wytyczne do badania SBKL (raport) w tym określenie obszarów badawczych, narzędzi do badania, interpretacji wyników na potrzeby Sektora;
6) przygotowanie rekomendacji dla Agencji obejmujących potrzeby badawcze Sektora;
7) prowadzenie monitoringu potrzeb kwalifikacyjno-zawodowych pracodawców Sektora, w tym sposób prognozowania zapotrzebowania na kompetencje w Sektorze, ze wskazaniem inteligentnych specjalizacji, we współpracy z Ekspertem ds. współpracy pracodawców z edukacją.
Za realizację zadań Grupy roboczej ds. badań kompetencji w Sektorze odpowiedzialny jest Ekspert ds. badań kompetencji w sektorze, który koordynuje merytorycznie pracę tej grupy oraz na stałe współpracuje z Agencją w zakresie prowadzenia badania SBKL.
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.