|
|
|
BIAŁKO
Białka to główny składnik budulcowy naszych tkanek. W wyniku procesów trawiennych, spożywane w codziennej diecie białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy, wykorzystywane do budowy nowych tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Wśród aminokwasów występują tzw. aminokwasy niezbędne (egzogenne), czyli te, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone z pożywieniem.
W przeciętnej diecie białko stanowi 10-15 % wartości energetycznej (kcal). Zapotrzebowanie na białko zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej. Źródłem białka są:
-
mięso czerwone - wołowina, wieprzowina, baranina (najlepiej chude);
-
mięso białe - drób, ryby (bez skóry)
-
nabiał
-
nasiona roślin strączkowych - soja, groch, fasola
Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) białka przyjęto na poziomie 50 g dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby.
Proszę sprawdzić, czy Państwa całodzienna dieta pokrywa GDA na białko i inne składniki odżywcze
|
|
OZNACZENIA GDA NA ETYKIECIE |
|
|
|
| |
KALKULATOR GDA DLA PRODUKTÓW |
|
|
|
| |
ZASADY ZBILANSOWANEJ DIETY |
|
|
|
| |
KALKULATOR GDA DLA POSIŁKÓW |
|
Przekonaj się, jak proste jest zaplanowanie zbilansowanego jadłospisu na cały dzień ... |
|
przejdź do kalkulatora | |
| | | |
|
|