Warszawa, 31 marca 2004
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej i przestrzegania zasad higieny oraz projektu rozporządzenia ministra zdrowiazmieniającego rozporządzenie w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności
Szanowny Panie Ministrze –
W imieniu Zarządu Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” uprzejmie dziękuję za skierowania do zaopiniowania projektów 2 rozporządzeń ministra zdrowia i przekazuję poniżej następujące uwagi.
· Odnośnie projektu rozporządzenia w sprawie wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej i przestrzegania zasad higieny, uprzejmie proszę o doprecyzowanie ust. 4 w paragrafie 7, który w chwili obecnej może być interpretowany jako odpowiedzialność producentów za warunki w jakich sprzedawane są ich produkty, co poza obszarem ich przedsiębiorstw nie jest uzasadnione. PFPŻ uważa, że przepis ten należy rozpocząć od słów „w przypadku jednostek handlowych”, przez co nie będzie możliwa jego nadinterpretacja.
· Odnośnie projektu rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności, PFPŻ uważa, że wymagania w zakresie HACCP obowiązujące wszystkich operatorów przedsiębiorstw żywnościowych od 1 maja 2004 powinny być sprecyzowane. Zgodnie z ustaleniami towarzyszącymi ostatniej zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wspomniana data oznacza rozpoczęcie wdrażania systemu. W związku z tym wymagania w zakresie wdrażania HACCP obowiązujące producentów po wejściu w życie rozporządzenia powinny być minimalne, a dla uniknięcia uznaniowości urzędników oficjalnej kontroli żywności – jednoznacznie określone w rozporządzeniu.
Prosimy o uwzględnienie naszych uwag oraz informowanie nas o dalszych pracach nad treścią rozporządzeń.
Z wyrazami szacunku
Andrzej Gantner
dyrektor generalny
|