W 2007 r. Polska Federacja Producentów Żywności przekazywała polskim władzom stanowiska i szczegółowe uwagi dotyczące m.in. następujących aktów prawnych:
Przepisy krajowe:
- Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą
- Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych
- Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
- Projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie o jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych
- Projekt ustawy o przeciwdziałaniu uciążliwości zapachowej
- Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia odnośnie opłat za badania laboratoryjne i inne czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej
- Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie połączenia Centralnego Laboratorium Chłodnictwa, Centralnego Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego, Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
- Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie urzędowej kontroli żywności
- Projekty 2 ustaw dotyczących gospodarki odpadami, w tym odpadami opakowaniowymi
Przepisy UE
- Projekt Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
- Przegląd Dyrektywy 2000/13/EC oraz 90/496/EC
- Projekty 4 rozporządzeń wspólnotowych o dodatkach do żywności.
Wybrane stanowiska Stowarzyszenia "Polska Federacja Producentów Żywności" w poszczególnych obszarach tematycznych:
Bezpieczeństwo żywności
Legislacja żywnościowa
Ochrona środowiska
Ekonomia i rynek
Żywienie i zdrowie
|