W 2009 r. Polska Federacja Producentów Żywności przekazywała władzom stanowiska i szczegółowe uwagi dotyczące m.in. następujących aktów prawnych:
Przepisy krajowe:
Projekt ustawy zmieniającej ustawę o bezpieczeństwie
żywności i żywienia oraz innych ustaw
Zmiana rozporządzenia Ministra Zdrowia
w sprawie znakowania wartością odżywczą
Projekt
rozporządzenia MRiRW zmieniającego znakowanie soków i nektarów
Projekt
rozporządzenia MRiRW w sprawie handlowego dokumentu identyfikacyjnego
Przepisy UE
Rozporządzenie 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
Projekt
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności
Przepis Włoch dotyczący podawania
informacji o kraju pochodzenia przetworów pomidorowych.
Notyfikacja przepisu
austriackiego dotyczącego izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Wybrane stanowiska Polskiej Federacji Producentów Żywności w poszczególnych obszarach tematycznych: