Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > Legislacja żywnościowa > ARCHIWUM > DODATKI DO ŻYWNOŚCI > Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra

2009
2008
2007
2006
2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”


Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”
odnośnie
projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu

Paragraf 9, p. 3 po słowach „sterylizację UHT” proszę dodać „bez dodatków smakowych, tak aby nie ograniczać możliwości stosowania substancji dodatkowych do przetworów mlecznych zawierających dodatki smakowe.

Załączniki:

Paragraf 5, p. 6. Zamiast „mleka zagęszczonego i mleka w proszku” powinno być „mleka zagęszczonego bez dodatków smakowych i aromatów oraz mleka w proszku”. Istotną rolę odgrywa możliwość dodatku barwników do produktów mlecznych zawierających aromaty i dodatki smakowe.

Paragraf 15, tabela 4, poz. 10. Prosimy o sprawdzenie dawek dla poszczególnych grup produktów barwionych annato: pozycji „Likiery...” przyporządkowano 2 dawki, nie zgadza się również dawka dla ekstrudowanych lub ekspandowanych smakowych wyrobów typu sneksy (powinno być 20 zamiast 10 mg/kg)

Rozdział 2, tabela 5. Prosimy o rozważenie wyszczególnienia pozycji „nektary owocowe bez dodatku cukru lub z niską zawartością energetyczną”. Rozumiemy, że w obecnym brzmieniu przepisu nektary stanowią grupę napojów bezalkoholowych aromatyzowanych z udziałem soków owocowych, tym niemniej rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 30.09.2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych, a także dyrektywa 2001/112/EC zezwalają w przypadku wspomnianych nektarów wyszczególnionych jako oddzielna grupa na całkowite lub częściowe zastąpienie cukrów substancjami słodzącymi.

Paragraf 38, tabela 17, poz. 79. Prosimy uzupełnić przepis o zastosowanie glikolu propylenowego jako nośnika aromatów, w dawce do 3 g/kg wyrobu gotowego. Wprawdzie z tego przepisu wyłączone są nośniki aromatów, ale w całym projekcie rozporządzenia brak jest wspomnianego zastosowania, zgodnego z dyrektywą 2003/114/EC.

Należy ponadto rozważyć potrzebę umieszczenia w uzasadnieniu do rozporządzenia wyjaśnienia w sprawie usunięcia list dotyczących zakresu stosowania aromatów.

 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij