Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > Legislacja żywnościowa > ARCHIWUM > INNE > Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra

2009
2008
2007
2006
2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”

Warszawa, 19 kwietnia 2004

Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”
odnośnie
projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

W paragrafie 5 p.1:

  • Podpunkt b prosimy na końcu uzupełnić o słowa „wystawionej przez producenta”. W sytuacji odpowiedzialności producenta za produkt jedynie on może zadeklarować jego jakość.

  • Prosimy wykreślić cały podpunkt d. W chwili obecnej nie ma konieczności wprowadzania wymagań w zakresie kontroli granicznej żywności GMO. Od 1 maja 2004, zarówno w zakresie podążania śladem jak i znakowania GMO, będą w Polsce obowiązywać rozporządzenia UE: 1829/2003 i 1830/2003 z 22.09.2003 (OJ L 268, p.1 i 24). Ponadto określenie „w odniesieniu do żywności, która może być żywnością genetycznie zmodyfikowaną” bez podania listy takich produktów, naraża przedsiębiorców na uznaniowość organów inspekcji. Dodatkowo w przypadku niektórych surowców (np. oleju roślinnego, skrobi) nie jest możliwe wykonanie analiz potwierdzających, iż nie pochodzą z roślin niezmodyfikowanych.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij