Warszawa, 19 kwietnia 2004
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
W paragrafie 5 p.1:
- Podpunkt b prosimy na końcu uzupełnić o słowa „wystawionej przez producenta”. W sytuacji odpowiedzialności producenta za produkt jedynie on może zadeklarować jego jakość.
- Prosimy wykreślić cały podpunkt d. W chwili obecnej nie ma konieczności wprowadzania wymagań w zakresie kontroli granicznej żywności GMO. Od 1 maja 2004, zarówno w zakresie podążania śladem jak i znakowania GMO, będą w Polsce obowiązywać rozporządzenia UE: 1829/2003 i 1830/2003 z 22.09.2003 (OJ L 268, p.1 i 24). Ponadto określenie „w odniesieniu do żywności, która może być żywnością genetycznie zmodyfikowaną” bez podania listy takich produktów, naraża przedsiębiorców na uznaniowość organów inspekcji. Dodatkowo w przypadku niektórych surowców (np. oleju roślinnego, skrobi) nie jest możliwe wykonanie analiz potwierdzających, iż nie pochodzą z roślin niezmodyfikowanych.
|