Art. |
Treść |
Minister |
Zastępuje Rozporządzenie |
Wejście w życie |
Publikacja |
7 ust. 3 |
Zawieszenie lub ograniczenie obrotu żywności zagrażającej zdrowiu |
Zdrowia i Rolnictwa |
- |
|
|
10 |
Substancje dodatkowe i ich stosowanie oraz specyfikacje i kryteria czystości |
Zdrowia |
z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu(2)
z dnia 23 grudnia 2002 r.
w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń
|
18.10.2008
Rozp. dot. specyfikacji i kryteriów czystości: 12.11.2007 |
Dz.U. 177 poz. 1094 z 2008 r.
Dz.U. 199 poz. 1441 z 2007 r. |
11 ust. 1 |
Wprowadzanie substancji niezamieszczonych w wykazie |
Zdrowia |
- |
|
|
13 ust. 2 i 3 |
Aromaty - stosowanie, oznakowanie, rozpuszczalniki, pobieranie próbek, kryteria czystości, mikrobiologia |
Zdrowia |
z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu(2)
|
18.10.2008 |
Dz.U.177 poz. 1092 z 2008 r. |
14 ust. 2 i 3 |
Rozpuszczalniki ekstrakcyjne - maksymalne poziomy pierwiastków szkodliwych, wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania jako rozpuszczalniki ekstrakcyjne i ich pozostałości w żywności, pobieranie próbek, kryteria czystości |
Zdrowia |
-
|
18.10.2008 |
Dz.U. 177 poz. 1093 z 2008 r. |
15 ust. 1 |
Najwyższe dopuszczalne pozostałości środków ochrony roślin (pestycydów) w środkach spożywczych lub na ich powierzchni |
Zdrowia i Rolnictwa |
z dnia 16 kwietnia 2004 r.
w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni(2)(3)
|
19.07.2007 |
Dz.U. 119 poz. 817 z 2007 r. zmiany: Dz.U. Nr 8 poz. 51 z 2008r., Dz.U. 102 poz. 655 z 2008 r. |
15 ust. 2 |
Pobieranie próbek żywności do kontroli i monitoringu poziomów pestycydów, procedury, kryteria dla metod analitycznych, interpretacja wyników analiz |
Zdrowia i Rolnictwa |
z dnia 20 kwietnia 2004 r.
w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania pozostałości chemicznych środków ochrony roślin(2)
|
24.11.2007 |
Dz.U. 207 poz. 1502 z 2007 r. |
16 |
Pobieranie próbek do urzędowej kontroli i monitoringu poziomów zanieczyszczeń |
Zdrowia i Rolnictwa |
z dnia 6 maja 2004 r.
w sprawie wymagań dotyczących pobierania próbek żywności oraz metod analitycznych stosowanych w badaniach dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w ramach urzędowej kontroli żywności(2)
|
|
|
17 ust. 1-3 |
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń innych niż określone w Rozporządzeniu UE 466/2001 i metody badań analitycznych |
Zdrowia i Rolnictwa |
- |
|
|
22 ust. 1 i 2 |
Napromienianie żywności |
Zdrowia |
z dnia 15 stycznia 2003 r.
w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu
|
21.07.2007 |
Dz.U. 121 poz. 841 z 2007 r. |
26 ust 1 i 2 |
Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego - przeznaczenie, wymagania, substancje dodawane, oznakowanie, reklama, informacja dla klienta, pobieranie próbek, metody analityczne, wprowadzanie do obrotu produktów luzem |
Zdrowia |
z dnia 26 kwietnia 2004 r.
w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(2)
|
27.11.2007 |
Dz.U. 209 poz. 1518 z 2007 r., zm. Dz.U. 208 poz. 1313 z 2008 r. |
27 ust. 6 i 7 |
Suplementy diety - witaminy, składniki mineralne i inne dodawane substancje, oznakowanie, kryteria czystości dodawanych związków chemicznych, |
Zdrowia |
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie suplementów diety
|
6.11.2007 |
Dz.U.196 poz. 1425 z 2007 r. |
28 ust. 3 i 4 |
Wzbogacanie żywności - warunki, znakowanie, wykaz produktów, lista witamin i składników mineralnych, maksymalne poziomy, dodatkowe wymagania |
Zdrowia |
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania
|
|
|
31 ust. 4 |
Żywność wprowadzana po raz pierwszy - wzór powiadomienia, dane w rejestrze, wykaz krajowych jednostek opiniujących, metody naliczania kosztów, wysokość opłat |
Zdrowia |
z dnia 26 kwietnia 2004 r.
w sprawie postępowania wyjaśniającego dotyczącego żywności wprowadzanej po raz pierwszy do obrotu(2)
|
20.07.2007 |
Dz.U.120 poz. 830 z 2007 r. |
36 ust. 2 |
Wykaz wód uznanych jako naturalne wody mineralne |
Zdrowia |
- |
16.04.2007 |
Dz.Urz.MZ 6 poz. 21 z 2007 r. |
39 |
Naturalne wody mineralne, źródlane i stołowe - szczegółowe wymagania, mikrobiologia, wzorcowy zakres badań, oznakowanie i reklama, higiena wydobywania, transportu i rozlewu |
Zdrowia |
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych(2)
|
|
|
44 |
Grzyby - wykaz dopuszczonych do obrotu, warunki skupu, wzory atestów, uzyskiwanie uprawnień klasyfikatora, wzory świadectw klasyfikatora grzybów |
Zdrowia i Środowiska |
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
|
23.12.2008 |
Dz.U 218 poz. 1399 z 2008 r. |
50 ust. 1 |
Znakowanie środków spożywczych |
Rynków Rolnych i Zdrowia |
z dnia 16 grudnia 2002 r.
w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.
|
1.08.2007 |
Dz.U. 137 poz. 966 z 2007 r. zmiany: Dz.U. nr 219 poz 1629 z 2007 r., Dz.U. nr 93 poz. 595 z 2008 r. |
51 |
Znakowanie żywności wartością odżywczą |
Zdrowia i Rynków Rolnych |
z dnia 16 grudnia 2002 r.
w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.
|
1.08.2007 |
Dz.U.137 poz. 967 z 2007 r. |
54 |
Wykaz substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - wykaz substancji, limity migracji |
Zdrowia, Gospodarki i Środowiska |
z dnia 1 czerwca 2004 r. w sprawie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne z dnia 8 czerwca 2004 r.w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami
|
15.02.2008
3.08.2007
|
Dz.U. 17 poz. 113 z 2008 r.
Dz.U.129 poz. 904 z 2007 r., zm. Dz.U.205 poz. 1285 z 2008 r. |
67 ust. 3 i 4 |
Wzory dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegających urzędowej kontroli PIS |
Zdrowia |
- |
30.06.2007 |
Dz.U. 106 z 2007 r., poz. 730 |
68 ust. 2 |
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych - zakres działalności, wymagania higieniczne |
Zdrowia i Rolnictwa |
- |
12.07.2007 |
Dz.U. 112 z 2007 r., poz. 774 |
69 ust. 1 |
Wymagania higieniczne w zakładach stosujących tradycyjne metody produkcji lub obrotu żywnością, zakładach w szczególnych regionach i innych zakładach |
Zdrowia i Rolnictwa |
- |
|
|
69 ust. 3 |
Odstępstwa od wymagań higienicznych ujętych w Rozporządzeniu UE 852/2004 dla zakładów produkujących żywność tradycyjną pochodzenia zwierzęcego |
Zdrowia i Rolnictwa |
- |
25.08.2007 |
Dz.U.146 poz. 1024 z 2007 r. |
70 |
Szczególne wymagania higieniczne w zakresie transportu morskiego cukru luzem, olejów płynnych i tłuszczów luzem |
Zdrowia |
- |
8.08.2007 |
Dz.U. nr 133 poz. 931 z 2007 r. |
72 ust. 5 |
Pobieranie i przechowywanie próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego |
Zdrowia |
z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego |
24.05.2007 |
Dz. U. nr 80 poz. 545 z 2007 r. |
72 ust. 6 |
Zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego - wymagania przy prowadzeniu działalności |
Zdrowia |
- |
|
|
73 ust. 5 |
Warunki współdziałania PIS, IW, WIS, WIW |
Zdrowia, Rolnictwa, Obrony Narodowej |
z dnia 3 stycznia 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością zdrowotną żywności
|
|
|
74 |
Procedury urzędowych kontroli żywności, pobierania i analizy próbek, wzór świadectwa potwiedzającego wyniki badania próbek |
Zdrowia lub Rolnictwa |
- |
Inspekcja Weterynaryjna: 21.08.2008 |
Dz.U.143 poz. 895 z 2008 r. |
75 ust. 4 |
Opłaty za czynności PIS w ramach urzędowych kontroli żywności |
Zdrowia |
- |
|
|
78 ust. 4 |
Laboratoria referencyjne dla badań żywności podlegającej nadzorowi PIS |
Zdrowia |
z dnia 26 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych
|
|
|
83 ust. 1 |
Graniczna kontrola sanitarna - wzory dokumentów |
Zdrowia |
z 27 kwietnia 2004 r. w sprawie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością |
29.03.2007 |
Dz.U. nr 44 poz. 286 z 2007 r. |
83 ust. 2 p. 1 |
Wykaz przejść granicznych |
Zdrowia, Rynków Rolnych, Spraw Wewnętrznych, Gospodarki Morskiej, Transportu, Finansów Publicznych |
z dnia 30 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazu przejść granicznych właściwych dla przewozu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
|
6.11.2007 |
Dz.U. nr 196 poz. 1423 z 2007 r. |
83 ust. 2 p. 2 |
Współpraca organów PIS z organami celnymi |
Zdrowia, Finansów Publicznych |
z dnia 30 kwietnia 2004 r.
w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznej kontroli sanitarnej
|
20.03.2008 |
Dz.U. nr 37 poz. 213 z 2008 r. |
83 ust. 3 |
Wykaz towarów podlegających granicznej kontroli sanitarnej |
Zdrowia |
z dnia 15 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej
|
22.02.2007
zm. 4.10.2008 |
Dz. U. nr 20 poz. 122 z 2007 r.
Dz.U. 169 poz. 1048 z 2008 r. |
86 ust. 2 |
Wykaz jednostek badawczo - rozwojowych realizujących zadania dotyczące programu monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne do oceny ryzyka |
Zdrowia i Rolnictwa |
z dnia 28 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczo-rozwojowych określających i koordynujących programy monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka
|
14.06.2007 |
Dz.U. nr 97 poz. 645 z 2007 r. |
87 ust. 7 |
Regulamin pracy Rady ds. Monitoringu Żywności i Żywienia |
Zdrowia i Rolnictwa |
z dnia 28 kwietnia 2004 r.
w sprawie regulaminu pracy Rady do Spraw Monitoringu
|
22.03.2007 |
Dz.U. nr 41 poz. 270 z 2007 r. |