HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANEJ ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
AROMATY
OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANEJ ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
Przy wszystkich przykładach podanych w tym rozdziale należy uwzględniać fakt, iż choć nie stwierdza się tego wprost, rozumie się, że zapach X musi być łatwo rozpoznawalny w samym środku aromatyzującym/aromacie. Decyzję o tym, czy prawidłowy opis handlowy - "naturalny aromat X" może być również umieszczony przy środku aromatyzującym wymienionym w wykazie składników na etykiecie wieloskładnikowego środka spożywczego, podejmuje producent żywności.

Artykuł 29 wprowadza zmianę do Aneksu III Dyrektywy 2000/13/WE (nazwy środków aromatyzujących/aromatów w wykazie składników).

Art. 29 - Załącznik III do dyrektywy 2000/13/WE otrzymuje brzmienie:

„ZAŁĄCZNIK III

NAZWY ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW

1. Bez uszczerbku dla pkt 2 środki aromatyzujące oznacza się określeniami

— »aromaty« lub bardziej szczegółową nazwą bądź opisem danego środka aromatyzującego, jeżeli składnik aromatyzujący zawiera środki aromatyzujące zdefiniowane w art. 3 ust. 2 lit. b), c), d), e), f), g) i h) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w i na środkach spożywczych (*),

— »aromaty dymu wędzarniczego« lub »aromaty dymu wędzarniczego produkowane ze ‘środka(-ów)

spożywczego(-ych) lub kategorii lub źródeł(-ła) żywności’ « (np. aromaty dymu wędzarniczego uzyskiwane

z buku), jeżeli składnik aromatyzujący zawiera środki aromatyzujące zdefiniowane w art. 3 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 i nadaje żywności aromatu dymu.

2. Określenie »naturalny« w opisie środków aromatyzujących stosuje się zgodnie z art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1334/ 2008.


Tak więc, środek aromatyzujący można oznaczać określeniem “aromat” lub bardziej szczegółową nazwą, jak np. określone w artykule 3 Rozporządzenia (patrz sekcja Definicje), z wyjątkiem aromatów dymu wędzarniczego, które należy określać dokładnie jako "aromaty dymu wędzarniczego" albo jako "aromaty dymu wędzarniczego uzyskiwane (ze środków spożywczych lub kategorii / materiałów źródłowych żywności)", jeśli nadają one żywności zapach dymu.

Można stosować inne nazwy aromatów, takie jak: "olejek/olejki eteryczny(e)", "olejek miętowy", lub "ekstrakt/y", np. "ekstrakt wanilii". W tym celu można posługiwać się Normą ISO 9235.

W szczególności, aromat może być nazwany zgodnie ze swoim smakiem, np. aromat truskawkowy, aromat cytrynowy.

Stosując określenie "naturalny" w odniesieniu do nazw aromatów w wykazie składników, należy przestrzegać zasad dotyczących opisu handlowego środków aromatyzujących (art. 16). 

Poniżej omówiono kilka przypadków szczególnych.

Opcje wymienione w przykładach podano zgodnie z interpretacją zawartą w niniejszych wytycznych. Podane opcje znakowania mogą ulec modyfikacji w wyniku dyskusji w ramach tworzonego ustawodawstwa unijnego nt. przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.        

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij