HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANEJ ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW Przypadek wytwórcy produktu końcowego stosującego kilka aromatów w tym samym środku spożywczym
AROMATY
Przypadek wytwórcy produktu końcowego stosującego kilka aromatów w tym samym środku spożywczym

Przypadek wytwórcy produktu końcowego stosującego kilka aromatów w tym samym środku spożywczym

 

Wytwórca żywności nabywa dwa (lub więcej) naturalnych środków aromatyzujących (95/5) o różnych profilach smakowych, od jednego lub różnych dostawców, i wykorzystuje je w jednym środku spożywczym.

 

Przypadek dwóch "naturalnych aromatów"

Przykład: Sorbet zawiera "naturalny aromat truskawkowy" i "naturalny aromat cytrynowy".

Wykaz składników może wyglądać następująco:

 Składniki: (…), “naturalny aromat truskawkowy, naturalny aromat cytrynowy” (…)

 Składniki: (…), “naturalne aromaty owocowe”, (…)

 Składniki: (…), “naturalne aromaty: truskawkowy i cytrynowy”, (…)

 Składniki: (…), “aromaty: truskawkowy i cytrynowy”, (…)

 Składniki: (…), “aromaty”, (…)

Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną:

X   Składniki: (…), "aromaty naturalne”, (…) 

 

Przypadek "naturalnych aromatów" i "naturalnych aromatów z innymi naturalnymi aromatami"

Przykład: Ciastko zawiera "naturalny aromat cytrynowy" i "naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami"

Wykaz składników może wyglądać następująco:

 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat tryskawkowy z innymi naturalnymi aromatami"  (…)

 Składniki: (…), “naturalne aromaty: cytrynowy oraz truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…)

 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy/ truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…)

 Składniki: (…), “naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…) Tylko wtedy, gdy aromat truskawkowy jest rozpoznawalny, a cytrynowy - nie jest rozpoznawalny w końcowym produkcie spożywczym.

 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…) Tylko wtedy, gdy aromat cytrynowy jest rozpoznawalny, a truskawkowy - nie jest rozpoznawalny w końcowym produkcie spożywczym.

 Składniki: (…),“naturalne aromaty”, (…) Tylko wtedy, gdy ani aromat cytrynowy ani truskawkowy nie są rozpoznawalne w końcowym produkcie spożywczym.

 Składniki: (…), “naturalne substancje aromatyczne”, (…) Tylko wtedy, gdy jest to stosowne.

 Składniki: (…), “aromaty cytrynowy i truskawkowy”, (…)

 Składniki: (…), “aromaty”, (…)

 

Przypadek "naturalnego aromatu" i aromatów nie-naturalnych

Przykład: Ciastko zawiera "naturalny aromat cytrynowy" i "aromat waniliowy".

Wykaz składników może wyglądać następująco:

 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, aromat waniliowy”, (…) 

 Składniki: (…),"aromaty: cytrynowy i waniliowy", (…)

 Składniki: (…), “aromaty”, (…)

Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną:

X   Składniki: (…),"aromat/y naturalny/e, aromat waniliowy" (…)

 

Jednolita interpretacja branżowa

 W wykazie składników można umieszczać jako takie określenia "naturalny/e aromat/y X" i/lub "naturalny/e aromat/y X z innymi naturalnymi aromatami".

 Jeśli "naturalny/e aromat/y X" i/lub "naturalny/e aromat/y X z innymi naturalnymi aromatami" nie są rozpoznawalne w smaku końcowego produktu spożywczego, mogą być wówczas określane w wykazie składników jako "aromaty naturalne".

!    Uwaga: zastosowanie ogólnego określenia "aromaty" jest możliwe zawsze

 

 
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij