Przypadek wytwórcy produktu gotowego, stosującego kilka aromatów w kilku środkach spożywczych
Firma nabywa oddzielnie różne środki aromatyzujące/aromaty uzyskane wyłącznie z naturalnych substancji aromatycznych oraz preparaty aromatyzujące, które stosuje oddzielnie w kilku środkach spożywczych sprzedawanych łącznie w tym samym opakowaniu.
Firma może dążyć do ograniczenia liczby aromatów podawanych w wykazie składników, w szczególności ze względu na ograniczoną wielkość etykiety.
Przypadek kilku "naturalnych aromatów"
Przykład: Torba z mieszanką cukierków o różnych smakach zawierających: naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat pomarańczowy i naturalny aromat truskawkowy.
Wykaz składników może wyglądać następująco:
Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat pomarańczowy, naturalny aromat truskawkowy", (…)
Składniki: (…), “naturalne aromaty: cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy", (…)
Składniki: (…), “naturalne aromaty (cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy)”, (…)
Składniki: (…), “naturalne aromaty owocowe (cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy)”, (…)
Składniki: (…), “aromaty”, (…)
Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną:
X Składniki: (…), “aromaty naturalne”, (…)
Jednolita interpretacja branżowa:
Jeśli do różnych produktów sprzedawanych w jednym opakowaniu stosuje się kilka "naturalnych aromatów X" i/lub "naturalnych aromatów X z innymi aromatami naturalnymi", nie jest możliwe określenie takich różnych aromatów w wykazie składników ogólną nazwą "aromaty naturalne".
! Uwaga: zastosowanie ogólnego określenia "aromaty" jest możliwe zawsze. |
|