|
|
|
TŁUSZCZ
Zwierzęcy? Roślinny? Nasycony? Nienasycony? Czas na kilka faktów o tłuszczach.
Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii dla organizmu ze względu na najwyższą ze wszystkich grup pokarmowych kaloryczność. W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny dostarczać około 30 % energii. Ponadto tłuszcze są niezbędne dla przyswajania niektórych witamin, tzw. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Tłuszcze odgrywają również ogromną rolę w budowie błon komórkowych.
W skład tłuszczów wchodzą kwasy tłuszczowe, które dzielimy na nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone występują przeważnie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Szczególne znaczenie mają kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują one przede wszystkim w tłustych rybach, owocach avocado, a także w nasionach słonecznika, rzepaku, orzechach, oliwie z oliwek, olejach roślinnych i w wytwarzanych z nich produktach do smarowania pieczywa. Powinny stanowić przenajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów.
Każda prawidłowo zbilansowana dieta powinna zawierać pewną ilość tłuszczu, jednak nie powinno się przekraczać wskazanego dziennego spożycia tego składnika.
Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) tłuszczu przyjęto na poziomie 70 g dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby.
Proszę sprawdzić, czy Państwa całodzienna dieta nie przekracza GDA na tłuszcz i inne składniki odżywcze
|
|
OZNACZENIA GDA NA ETYKIECIE |
|
|
|
| |
KALKULATOR GDA DLA PRODUKTÓW |
|
|
|
| |
ZASADY ZBILANSOWANEJ DIETY |
|
|
|
| |
KALKULATOR GDA DLA POSIŁKÓW |
|
Przekonaj się, jak proste jest zaplanowanie zbilansowanego jadłospisu na cały dzień ... |
|
przejdź do kalkulatora | |
| | | |
|
|