Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konsekwencje prawne limitu izomerów trans kwasów tłuszczowych dla branży spożywczej w świetle rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2019/649 oraz przepisów krajowych
Od 2 kwietnia 2021 r. żywność wprowadzona do obrotu w Unii Europejskiej, w tym w Polsce, może zawierać maksymalnie 2 g izomerów tłuszczów trans na 100 g tłuszczu w żywności przeznaczonej dla konsumenta.

Przy czym ograniczenie to dotyczy izomerów produkowanych przemysłowo. Przepisy bowiem wyłączają z ww. limitu izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Limit ten obowiązuje dla żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i w żywności przeznaczonej do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego.

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>> 

food-lex_032021_okladka

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij